Kandidaat-Kamerlid Sylvana Simons zit nog niet eens in de Tweede Kamer, maar heeft wegens bedreigingen al persoonlijke beveiliging nodig.

Sylvana is niet de enige politicus met bodyguards. Iedereen weet dat Geert Wilders al jaren lang beveiligd wordt, en ook van Ayaan Hirsi Ali is bekend dat zij beveiligers nodig had.

Andere Nederlandse politici die in het verleden beveiliging toegewezen kregen zijn Rita Verdonk, Job Cohen, Femke Halsema, Mark Rutte, Kees van der Staaij en Alexander Pechtold.

Het lijkt wel alsof steeds meer politici beveiliging krijgen, en dat is ook zo. Zoveel zelfs, dat het personeelsbestand van de beveiligingsdienst de afgelopen 10 jaar fors is toegenomen.

Politici huren niet hun eigen beveiliging in. Beveiliging van politici en het koningshuis wordt in Nederland verzorgd door de Dienst Bewaken en Beveiligen (DB&B).

De DB&B heeft momenteel 400 fte, zo laat een woordvoerder weten aan Business Insider. Dat zijn niet alleen beveiligers, maar ook ander personeel zoals bijvoorbeeld telefonisten. Begin 2005 beschikte de voorganger van de DB&B - de Dienst Koninklijke en Diplomatieke beveiliging - over een personeelsbestand van 'slechts' 200. "Ja, het zijn andere tijden", aldus een woordvoerder van de Nationale Politie.

Onverwacht komt deze verhoging van het aantal beveiligde politici niet. Toenmalig korpschef Van Zunderd zei in 2005 tegenover de NRC al dat het aantal beveiligde politici “zeker niet zal afnemen door de heersende sfeer in ons land''. Hij verwachtte dat het personeelsbestand de jaren daarop zou worden uitgebreid tot, jawel, 400 tot 450.

Kosten

Wat het beveiligen van een politicus kost, is niet precies bekend. Een aantal jaar geleden werden de kosten op ongeveer 2 miljoen euro per jaar geschat.

Dat is een hoog bedrag, maar het kan nog veel hoger. De beveiliging van Donald Trump en zijn familie kost namelijk, jawel, 1 miljoen dollar per dag.