De Nederlandse industrie is in juli opnieuw gekrompen, maar minder sterk dan in de voorgaande maanden.

De omslag richting herstel lijkt inmiddels dichtbij.

Voor de eurozone als geheel geldt dat er al een kentering zichtbaar is in de coronacrisis bij de industriële productie.

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is vorige maand opnieuw gekrompen, maar de afname was opnieuw minder sterk dan een jaar eerder. Daarmee zet het herstel door. Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

De inkoopmanagersindex van Nevi, die de bedrijvigheid meet, kwam uit op een stand van 47,9. In juni was dat nog 45,2. Een stand onder de 50 duidt op krimp, daarboven is sprake van groei.

Deelcijfers over de productie, nieuwe orders en lopende orders namen allemaal nog af, maar de verschillen ten opzichte van vorige maand waren vrij klein.

Het lijkt er volgens ABN AMRO-econoom Albert Jan Swart dan ook op dat de bodem voor de Nederlandse industrie bijna bereikt is. Wel merkt hij dat de industrie in een lagere versnelling draait. Zo nam het aantal banen in rap tempo af, wat in juli vooral ten koste ging van mensen met een vast contract. Nevi denkt dat de komende maanden het aantal ontslagen gaat toenemen, omdat reorganisaties voorbereidingstijd kosten.

Industrie eurozone groeit weer in juli

Voor de eurozone als geheel geldt dat er in juli voor het eerste in maanden waar sprake was van groei, zo stelde de Britse marktonderzoeker Markit eind juli.

De bedrijvigheid in de industrie kreeg door de coronamaatregelen een forse klap in met name april en mei, daarna werd er een steeds kleinere krimp gemeten.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weergeeft, kwam uit op 51,1 in juli.

De index voor de dienstensector, deed het nog beter en kwam op 55,1 uit.

In de Duitse industrie was er geen krimp meer, maar ook nog geen groei. De index daar kwam uit op precies 50. Economen hadden in doorsnee op een stand van 48, en dus nog altijd krimp, gerekend. Vorige maand stond de index op 45,2.

Ook de Duitse dienstensector deed het beter dan verwacht. Daarvoor kwam Markit uit op een stand van 56,7 tegen 47,3 vorige maand. Economen dachten aan een stand van 50,5.

De bedrijvigheid in de Franse industrie groeide iets minder hard dan vorige maand met een stand van 52. In juni was dat nog 52,3. De dienstensector groeide daar wel hard met een stand van 57,8 tegen 50,7 vorige maand.

LEES OOK: Duitse economie krimpt 10% door coronacrsis, maar herstel is al zichtbaar