De coronacrisis hakt er in Duitsland stevig in. De economie van het grootste land van Europa kromp in het tweede kwartaal met 10,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Het cijfer valt slechter uit dan verwacht. Economen hadden in doorsnee gerekend op een krimp van 9 procent.

Door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen is de Duitse auto-industrie hard geraakt, net als de investeringen, export en winkelverkopen.

Omvangrijke steunpakketten en maatregelen om massa-ontslagen te voorkomen helpen de crisis te dempen. Herstel is daardoor al zichtbaar, aldus de Duitse centrale bank.

De economie van Duitsland is in het tweede kwartaal met 10,1 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal door de coronacrisis.

Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend op basis van een voorlopige raming. Het is de sterkste krimp voor Duitsland sinds het begin van de metingen in 1970.

Het cijfer valt bovendien slechter uit dan verwacht, want economen hadden in doorsnee gerekend op een krimp van de grootste economie van Europa met 9 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was een bijgestelde neergang met 2 procent te zien voor de Duitse economie.

Lees ook op Business Insider

Auto-industrie hard geraakt door de coronacrisis

In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar werd een daling van het Duitse bruto binnenlands product (bbp) met 11,7 procent opgetekend. Door de coronacrisis en de lockdownmaatregelen werd bijvoorbeeld de Duitse auto-industrie hard geraakt, net als de investeringen, export en winkelverkopen.

Om de crisis het hoofd te bieden is de Duitse overheid met omvangrijke steunpakketten voor de economie gekomen, terwijl ook maatregelen werden getroffen om massa-ontslagen te voorkomen.

Herstel is daardoor al zichtbaar, meldde de Duitse centrale bank maandag in een maandelijks rapport. “In de tweede helft van dit jaar kan het herstel zich doorzetten. Daar dragen de nieuwste steunmaatregelen aan bij”, aldus de Bundesbank.

ING-econoom Carsten Brzeski schreef in een reactie dat nu eindelijk een cijfer kan worden geplakt op de impact van de coronacrisis op de Duitse economie in het tweede kwartaal. Hij zegt dat die gegevens het dieptepunt van de crisis markeren en dat waarschijnlijk het ergste voorbij is. Zo denkt Brzeski dat in het derde kwartaal een scherpe opleving van de economie te zien zal zijn.

Werkloosheid blijft stabiel in juli

Het Duitse federale arbeidsbureau maakte donderdag ook bekend dat de werkloosheid in Duitsland in juli stabiel is gebleven op 6,4 procent. Dat is het hoogste niveau in bijna vijf jaar. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Komende tijd komen er van meerdere landen economische krimpcijfers naar buiten. Vrijdag is het bijvoorbeeld de beurt aan Frankrijk, Spanje en Italië. Ook volgt dan een inschatting voor de eurozone als geheel.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Den Haag publiceert zijn eerste raming voor de ontwikkeling van de Nederlandse economie pas op 14 augustus.

Belgische economie krimpt ruim 12 procent in tweede kwartaal

België publiceerde donderdag de eerste raming van de groeicijfers voor het tweede kwartaal. De Belgische economie kromp met 12,2 procent vergeleken met de eerste drie maanden van 2020. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 daalde het bruto binnenlands product (bbp) van België met 14,5 procent.

De economische bedrijvigheid in de industrie, de bouw en de dienstensector daalde met respectievelijk 13, 13,3, en 11,8 procent. De cijfers kunnen nog iets veranderen, omdat nog niet alle gegevens uit juni binnen waren.

In het eerste kwartaal nam het Belgische bbp af met 3,5 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden en met 2,4 procent vergeleken met een jaar eerder. De bestedingen van huishoudens daalden met ruim 6 procent.