Nederlanders houden van een gokje met cryptomunten zoals de bitcoin. Maar de meeste investeerders begrijpen dat je niet met serieus geld moet inzetten.

De koers van cryptomunten als de bitcoin is de laatste maanden sterk gedaald, maar toch heeft slechts een derde van de Nederlandse cryptobeleggers een negatief rendement op zijn investering, concludeert marktvorser GfK na onderzoek onder meer dan 50.000 Nederlanders.

Een op de vijf cryptobeleggers gaf zelfs aan dat zijn oorspronkelijk ingelegde bedrag meer dan verdubbeld is. Gemiddeld hebben de Nederlanders die in deze munten zitten een rendement van 165 procent, aldus GfK.

Dat klinkt heel indrukwekkend, maar vaak gaat het om redelijk kleine bedragen. Ruim 40 procent van de cryptobeleggers heeft minder dan 250 euro geïnvesteerd. Een rendement van 165 procent komt dan neer op een winst van 413 euro.

Slechts 6 procent van de Nederlandse cryptobeleggers geeft aan meer dan 5000 euro te hebben ingelegd.

1,2 miljoen Nederlanders in cryptomunten te beleggen

Uit de studie blijkt ook dat nu circa 4 procent van de volwassen Nederlanders in cryptomunten belegt. Dit komt neer op 540.000 mensen. Naar schatting zo'n 1,2 miljoen Nederlanders zouden volgens hen juist overwegen om nog in cryptomunten te stappen.

Negatieve nieuwsberichten over onder andere het reguleren van de cryptomarkt en gehackte handelsplatformen schrikken vooralsnog niet af om in te stappen, concluderen de onderzoekers.

De belangrijkste cryptomunt, de bitcoin, kent een zeer ruig koersverloop over de afgelopen maanden. Na en piek in december van zo'n 20.000 dollar zakte de bitcoin terug tot een niveau van 6.000 dollar. Inmiddels staat de belangrijkste cryptomunten weer op een niveau van rond de 9.000 dollar.

Volg de koers van de bitcoin hier in euro en dollar.

Wel blijft de onzekerheid groot. Sommige technische analisten achten de kans op een structurele daling van de bitcoin dit jaar redelijk groot. Maar er zijn ook optimisten die koersniveaus van meer dan 20.000 dollar voorzien.

LEES OOK: De bitcoin veert op tot $9.000 – maar ‘het ethereum van Zuid-Korea’ knalt plots 60% omhoog