Het Nederlandse bedrijfsleven is in vergelijking met voor corona minder productief geworden. Dit in tegenstelling tot andere landen in de eurozone, waar de productiviteit juist toenam.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een analyse.

Onder arbeidsproductiviteit verstaat het CBS het bruto binnenlands product (bbp) per gewerkt uur. Zowel de gehele economie als het aantal gewerkte uren is in Nederland toegenomen, maar dat laatste steeg sterker. Per saldo nam de arbeidsproductiviteit daardoor af.

De sterke stijging van het aantal gewerkte uren schrijft het CBS toe aan onder meer de bevolkingsgroei. In drie jaar tijd groeide de bevolking met 1,8 procent. Ook het aantal mensen in de leeftijd van 20 tot 65 jaar, de groep waarvan veel mensen werken, groeide.

In omliggende landen steeg het aantal gewerkte uren minder sterk, waardoor de arbeidsproductiviteit in drie jaar tijd toenam. Dat komt doordat de bevolkingsgroei achterbleef bij die van Nederland, zowel de algehele bevolkingsgroei als de groei van het aantal 20- tot 65-jarigen. In Duitsland en Frankrijk nam het aantal mensen in die laatste categorie zelfs af door vergrijzing. Ook in Frankrijk daalde de arbeidsproductiviteit.

LEES OOK: Nederland telt steeds minder jonge bedrijven die keihard groeien: opschalen is lastiger met tekort aan personeel en hoge inflatie