• De helft van de Nederlandse bedrijven kan de gestegen kosten nog steeds niet of nauwelijks doorberekenen aan hun klanten, zo meldt het CBS.
  • Dit is het moeilijkst voor ondernemers in de verhuur en handel van vastgoed en in de landbouw.
  • Prijsstijgingen zijn voor meer dan de helft van de ondernemers de meest zorgwekkende ontwikkeling voor hun bedrijf dit jaar, aldus het statistiekbureau.
  • Lees ook: Inflatie in eurozone ook in 2025 nog boven 2%, verwachten economen – ECB heeft probleem

De helft van de Nederlandse bedrijven kan gestegen kosten voor bijvoorbeeld energie en grondstoffen nog steeds niet of nauwelijks doorberekenen aan hun klanten.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kan ruim 45 procent van de ondernemers in het eerste kwartaal van 2023 een klein deel van de kostenstijgingen doorberekenen. Zo’n 6 procent zegt dit helemaal niet te kunnen.

Ondernemers hadden in 2022 en 2021 te maken met prijsstijgingen. Deze doorberekenen was het moeilijkst voor ondernemers in de verhuur en handel van vastgoed en in de landbouw. In deze sectoren lukt het zo’n 22 procent niet om gestegen kosten te compenseren door hun prijzen te verhogen.

Het lukt 55 procent van de vastgoedondernemers wel om een klein deel door te berekenen. Voor landbouwers is het iets lastiger, ongeveer 46 procent kan dit.

Prijsstijgingen zijn voor meer dan de helft van de ondernemers de meest zorgwekkende ontwikkeling voor hun bedrijf dit jaar, aldus het CBS.

Ook lukt het nu minder vaak om hogere kosten volledig door te berekenen. Begin vorig jaar kon 4,7 procent dit, in het huidige kwartaal 3,6 procent. Toch denken zeven op de tien ondernemers vorig jaar winst te hebben gemaakt. Vooral veel bouwbedrijven vinden dat ze een goed jaar achter de rug hebben.

Rode cijfers over 2022 komen het vaakst voor in de cultuur, sport en recreatie. Ruim 1 op de 5 ondernemers in deze sector geeft aan vorig jaar een verlies te hebben gedraaid, aldus het CBS.

LEES OOK: Ook de online V&D verkeert ruim 7 jaar na het faillissement van het warenhuis in grote financiële problemen