Consumenten hebben in februari minder goederen aangeschaft dan een jaar eerder. Wel namen ze iets meer diensten af, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De totale consumptie van huishoudens lag in de tweede maand van het jaar 0,3 procent lager dan in februari 2023. Daarmee lieten de bestedingen van Nederlanders voor het eerst sinds september vorig jaar een kleine afname zien.

CBS

Aan diensten, zoals horeca, openbaar vervoer, communicatie, medische diensten of de kapper, gaven consumenten 0,2 procent meer uit. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Consumenten schaften 1,2 procent meer duurzame goederen aan dan een jaar geleden. Ze kochten onder andere meer spullen voor de woninginrichting, kleding, elektrische apparaten en auto's.

Huishoudens bezuinigen op brandstof en energie

Aan voedings- en genotmiddelen hebben huishoudens daarentegen 1,4 procent minder besteed. Ook verbruikten ze 4,8 procent minder overige goederen, zoals energie en motorbrandstoffen. Dat kwam doordat februari minder koud was dan februari vorig jaar.

CBS

De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in maart gunstiger waren dan in februari. Dat komt vooral doordat de huizenprijzen een grotere toename lieten zien. Ook de jaar-op-jaarstijging van de aandelenkoersen was groter en consumenten waren positiever over hun toekomstige financiële situatie.

LEES OOK: Cao-lonen stijgen met bijna 7% in eerste kwartaal: in deze 18 sectoren stegen de lonen zeer sterk of juist matig