• In het eerste kwartaal van 2024 zijn de cao-lonen opnieuw hard gestegen, met een plus van bijna 7 procent op jaarbasis, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
  • De hoogste stijging is genoteerd bij woningcorporaties, waar de cao-lonen 12,4 procent stegen.
  • De reële loonontwikkeling, waarbij het cao-loon wordt gecorrigeerd voor inflatie, lag het afgelopen kwartaal op 4,3 procent.
  • Lees ook: Inflatie loopt weer op in maart door stijging prijzen benzine en diesel

De cao-lonen waren het eerste kwartaal van 2024 gemiddeld 6,8 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is bijna net zo hoog als in het slotkwartaal van 2023, toen de cao-loonstijging op 6,9 procent uitkwam.

De contractuele loonkosten, dat zijn de cao-lonen plus werkgeverspremies zoals pensioen, arbeidsongeschiktheid, ziektekosten en werkloosheid, stegen in het eerste kwartaal van 2024 met 6,9 procent. Dit komt doordat de werkgeverspremie voor arbeidsongeschiktheid (AOF) in 2024 is gestegen, terwijl de premie voor ziektekosten is gedaald.

Cao-lonen stijgen het hardst bij woningcorporaties

Bij de overheid zijn cao-lonen in het eerste kwartaal van dit jaar wat harder gestegen dan in het bedrijfsleven. In de sector overheid ging het om een plus van 6,9 procent jaarbasis, tegen een gemiddelde stijging van 6,6 procent bij particuliere bedrijven.

In de sector gesubsidieerde instellingen zijn de lonen in het eerste kwartaal van 2024 het meest gestegen met 7,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Op een totaal van 18 sectoren stegen de cao-lonen bij woningcorporaties (de sector verhuur en handel van onroerend goed) het hardst in het eerste kwartaal van 2024, met een plus van 12,4 procent. Ook de horeca behoort tot de grootste stijgers met 10,1 procent loonstijging. In de financiële dienstverlening stegen de lonen met 4,2 procent het minst.

De salarissen in het onderwijs en de zorg schoten de afgelopen 3 maanden met respectievelijk 10,2 en 7,7 procent.

De reële loonontwikkeling, waarbij het cao-loon wordt gecorrigeerd voor inflatie, lag het afgelopen kwartaal op 4,3 procent.

LEES OOK: Zzp’ers verhoogden uurloon in 2023 met gemiddeld 4%: dat wordt dit jaar naar verwachting minder