• Shell en Eneco verkopen de helft van de stroomproductie van het nog te bouwen windpark Hollands Kust Noord aan Amazon.
  • Ook Google en Microsoft gebruiken groene stroom van Nederlandse windparken.
  • Het kabinetsbeleid dat dat mogelijk maakt, ligt steeds meer onder vuur.

Shell en Eneco gaan windenergie leveren aan de Amerikaanse webwinkel Amazon. De energie zal komen van het windmolenpark CrossWind dat wordt aangelegd voor de Nederlandse kust.

Shell en Eneco gaan vanaf 2024 jaarlijks samen 380 megawatt aan energie leveren aan Amazon, wat goed is om ongeveer een half miljoen huishoudens van stroom te voorzien. 

Amazon heeft een doelstelling om in 2025 volledig te draaien op duurzame energie en in 2040 geheel uitstootvrij te zijn. De groene stroom zal onder meer worden gebruikt voor de webdiensten van Amazon.

Windmolenbeleid van het kabinet gefileerd

Het nieuws is koren op de molen van Arjen Lubach, die vorig jaar het windmolenbeleid van het kabinet fileerde in een item van Zondag met Lubach.

Veel groene stroom van windparken gaat namelijk naar datacenters van Amerikaanse techreuzen als Google en Microsoft, die daarbij ook nog eens fiscale voordeeltjes genieten. Nederland groeit zo langzamerhand uit tot ‘de harde schijf’ van de wereld, stelde Lubach.

NRC schreef al eerder uitvoerig over de windmolens in de Wieringermeerpolder. Die zouden honderdduizenden huishoudens van groene stroom voorzien, maar datacenters van Google en Microsoft slurpen alles op.

Nederland goed voor helft nieuwe windparken op zee in Europa

Overigens zijn offshore windparken een populaire investering in Nederland, becijferde brancheorganisatie WindEuropa.

De hoeveelheid beschikbare capaciteit om windenergie op te wekken in Europa is afgelopen jaar met 2,9 gigawatt toegenomen. De helft van die capaciteitsuitbreiding kwam op het conto van Nederland.

Afgelopen jaar werden een aantal windparken voor de Nederlandse kust aangesloten. De Nederlandse windparken Borssele 1 en 2 en de gedeeltelijk aangesloten Borssele 3 en 4 zijn samen goed voor stroom voor rond de 1,9 miljoen huishoudens.

In totaal hebben Europese windparken op zee nu ruim 25 gigawatt aan capaciteit. Daarvan is een tiende Nederlands, wat een derde plaats oplevert. Alleen het Verenigd Koninkrijk, dat goed is voor 42 procent van de capaciteit, en Duitsland (31 procent) zijn groter.

Lees meer over duurzame energie: