Met inmiddels een miljoen fulltime zzp’ers is het totaal aantal ondernemingen opgelopen tot meer dan twee miljoen. Dat meldt de Kamer van Koophandel op basis van de laatste cijfers.

Het aantal bedrijven nam vorig jaar met bijna 100.000 toe. Dat komt neer op een groei van 5 procent. Volgens de KVK waren er nooit eerder zoveel bedrijven en liep vooral het aantal zelfstandigen flink op.

Naast de fulltime zelfstandigen zijn er nog eens bijna 282.000 parttime zzp’ers. Dat zijn mensen die voor minder dan 15 uur per week zelfstandig ondernemen.

De KvK hanteert een aantal hoofdclassificaties die te zien zijn in de onderstaande tabel.

(klik voor uitvergroting)

Naast de bij elkaar ruim 1,3 miljoen zzp'ers en parttime zzp'ers is er het Midden- en Kleinbedrijf (bedrijven met 2 tot 249 werknemers). Het MKB telt bijna 444 duizend bedrijven. Dan komt het grootbedrijf (vanaf 250 werknemers) met ruim 1.100 bedrijven.

En dan is er nog een categorie 'overige bedrijven', die bijna 230 duizend ondernemingen telt. Volgens de KvK gaat dit om bedrijven waarvan geen werkzame personen zijn opgegeven in het handelsregister. Dit zal dus veelal gaan om financiële constructies.

Snelgroeiende sectoren waren vorig jaar de bouw en de gezondheidssector. Daar groeide het aantal bedrijven met respectievelijk 8 en 7 procent. Wanneer wordt gekeken naar provincies, dan springen Flevoland en Zuid-Holland eruit. Daar was sprake van toenames met 7 procent. Limburg kende de minste groei, met een plus van 3 procent.

Aantal zeer jonge ondernemers verdrievoudigd

De gemiddelde leeftijd van ondernemers in Nederland is nog steeds 46 jaar. Maar het aantal jonge starters zit wel al een tijdje flink in de lift. In zes jaar is het aantal beginnende ondernemers van 18 jaar en jonger ruim verdrievoudigd. Vorig jaar ging het om 6572 jongeren. Ze richtten vaak een eigen webwinkel op. Daarnaast zijn creatieve activiteiten populair bij jongeren, zoals het maken van reclame, fotografie, film en podiumkunsten.

Het aandeel mannelijke ondernemers ten opzichte van het aandeel vrouwelijke ondernemers is vorig jaar niet gewijzigd ten opzichte van 2018: circa 64 procent van de ondernemers is man en 36 procent is vrouw.

De Kamer van Koophandel constateert dat het percentage niet in Nederland geboren ondernemers wel is toegenomen. Dit zijn er inmiddels 16 procent, van 15 procent een jaar eerder. Zij zijn voornamelijk actief in de horeca, logistiek en bouwsector.

LEES OOK: Dit zijn de 5 trends van 2020 waar ondernemers rekening mee moeten houden