Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas. Dat heeft klimaat- en energieminister Rob Jetten gezegd na afloop van de wekelijkse ministerraad. Door energie te besparen en meer gas uit andere landen te importeren “lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen”, aldus de bewindsman.

Van het totale Nederlandse gasverbruik komt circa 15 procent uit Rusland.

Aan de import van kolen en olie uit Rusland komt ook een einde. Daarvan had Jetten eerder al aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn er snel helemaal mee te stoppen. Maar bij gas was tot dusver niet zeker of dat wel kon. Wel werkte het kabinet al aan plannen om de afhankelijkheid van Russisch gas snel te verminderen.

Onderdeel van die plannen is een flinke uitbreiding van de import- en opslagcapaciteit voor vloeibaar aardgas (lng). Daarnaast worden maatregelen genomen zodat Nederland met veel beter gevulde gasopslagen de komende winter ingaat. Bedrijven krijgen subsidie om voorraden aan te leggen, staatsonderneming Energie Beheer Nederland (EBN) helpt daarbij als dat nodig is.

Nederland blijft een doorgang voor Russisch gas

Jetten kan niet uitsluiten dat na dit jaar nog wel Russisch gas via Nederlandse pijpleidingen naar andere landen stroomt. Om daar een einde aan te maken zijn Europese afspraken nodig.

Ook nu lossen Russische schepen in de haven van Rotterdam nog tot 74 miljoen euro per dag aan ruwe olie, om te worden verwerkt in Europese raffinaderijen, aldus het Britse weekblad The Economist. Via de Nord Stream-gaspijplijn in Duitsland stroomt dagelijks nog altijd voor 160 miljoen euro aan Russische olie Europa binnen.

Sinds de oorlog acht weken geleden begon, heeft Europa voor bijna 40 miljard euro aan Russische energie geïmporteerd, zo meldt het weekblad. Dat geld wordt door Poetin gebruikt om de oorlog in Oekraïne te financieren.

Toch zal het lastig worden om Russisch gas volledig van de Nederlandse markt te weren. Dat meldde de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op de eerdere aankondiging van minister Jetten dat Nederlandse gemeenten hun contracten met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom in principe voor 10 oktober moeten beëindigen.

Alle energieleveranciers kopen gas in op een internationale gasmarkt waar landen, ook Rusland, collectief gas aanbieden. “De VNG roept het kabinet op om dit in Europees verband aan de kaak te stellen, zodat de nodige aanpassingen in de spelregels met betrekking tot de aanbestedingseisen en de internationale gasmarkt worden doorgevoerd”, aldus de vereniging.

LEES OOK: Gemeenten moeten van minister Jetten ‘in principe’ voor 10 oktober af van hun gascontract met het Russische Gazprom