• Nederland gaat mogelijk minder gas oppompen uit de eigen kleine aardgasvelden, melden bronnen aan De Telegraaf.
  • Dit zou nodig zijn in het kader van de klimaatambities van het kabinet Rutte.
  • Op korte termijn is er echter veel onzekerheid over de leveringszekerheid van aardgas.
  • Lees ook: Vaste lasten voor je energierekening in 2023: 3 dingen die je moet weten

Door de oorlog in Oekraïne en het afschalen van de levering van Russisch gas heeft ook Nederland te maken met veel meer onzekerheid over voldoende aanbod van aardgas. Zeker nu het niet meer mogelijk is om een serieus beroep te doen op de grote aardgasbel in Groningen.

Nederland heeft nog wel een aantal zogenoemde ‘kleine velden’ waar gas kan worden opgepompt. Maar volgens bronnen die De Telegraaf sprak, wordt de winning van dit gas mogelijk versneld beperkt. Dit heeft te maken met de klimaatdoelstellingen, waarbij Nederland in de periode tot 2050 klimaatneutraal wil worden en geen fossiele brandstoffen meer wil winnen.

De klimaatambitie lijkt hier echter te botsen met de behoefte aan leveringszekerheid op de korte termijn. Nederland is door het wegvallen van de grote gasbel in Groningen al veel afhankelijker geworden van de import van buitenlands aardgas. Met het wegvallen van Rusland als aardgasleverancier voor Europa moet onder meer een beroep worden gedaan op de invoer van vloeibaar aardgas per schip, dat onder meer uit de Verenigde Staten, Algerije en Qatar kan komen.

Voorlopig heeft Nederland, net als andere Europese landen, geluk met de relatief milde winter, waardoor er geen acute tekorten zijn aan aardgas. Experts van onder meer energieagentschap IEA waarschuwen echter dat Europa eind dit jaar alsnog een aanbodprobleem kan krijgen, als de volgende winter streng wordt.

LEES OOK: Hoe de heropening van China een probleem kan worden voor Europa: hogere prijzen en strijd om schaars gas