• Amerikaanse farmareuzen en kleinere biotechbedrijven investeren volop in productiefaciliteiten in Nederland.
  • De productie van coronavaccins geeft een extra impuls, maar het gaat ook om bredere investeringen in medicijnproductie, blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad.
  • Onder meer het Leidse bedrijf Janssen, een dochter van Johnson & Johnson, bouwt aan een tweede fabriek voor de productie van zijn coronavaccin.

De coronapandemie heeft een gunstig effect op investeringen van grote Amerikaanse farmabedrijven in Nederland, blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad.

Voor de productie van coronavaccins wordt grootschalig geïnvesteerd in fabrieken in Nederland, maar ook voor de productie van andere medicijnen uit de biotechsector blijkt ons land populair.

De vestiging van het Europese medicijnagentschap EMA in Amsterdam heeft een gunstig effect, aldus betrokkenen uit de biotech- en farma-industrie tegen het FD.

De Amerikaanse farmareuzen Johnson & Johnson, Merck en Gilead zijn via dochterbedrijven en partnerschappen al langere tijd aanwezig in Nederland.

Het coronavaccin van Johnson & Johnson is ontworpen door diens Leidse dochterbedrijf Janssen. Merck is eigenaar van MSD Nederland; Gilead heeft in Nederland het dochterbedrijf Kite en sloot afgelopen jaar een miljardendeal met het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos.

Merck voert in Oss de productie van kankermedicijn Keytruda op en breidt zijn faciliteiten in Haarlem, De Bilt en Boxmeer uit. Johnson & Johnson bouwt in Leiden een tweede fabriek voor zijn coronavaccin en Gilead heeft afgelopen jaar in Hoofddorp een nieuwe fabriek neergezet voor een kankermedicijn. Bij elkaar gaat dit om enkele miljarden euro's.

Uit de inventarisatie van het FD blijkt verder dat ook kleinere partijen, zoals de Duitse farmabedrijven Wacker en Halix, tientallen miljoenen investeren in productielijnen voor coronavaccins in respectievelijk Amsterdam en Leiden.

LEES OOK: Waarom de wereld reikhalzend uitkijkt naar het Leidse coronavaccin van Janssen