Geen overname, maar het komt er wel dicht bij in de buurt. Biotechbedrijf Galapagos heeft een megadeal gesloten met samenwerkingspartner Gilead Sciences.

Het Amerikaanse farmaconcern zal de komende tien jaar geen overnamebod doen op Galapagos, maar koopt inzage en toegang tot de huidige en toekomstige onderzoeks- en klinische programma’s van de onderneming. Ook vergroot Gilead zijn aandelenbelang.

Gilead betaalt ‘upfront’ bijna 4 miljard dollar en investeert 1,1 miljard dollar in aandelen Galapagos. Daarmee groeit de deelneming van 12,3 procent naar 22 procent.

Voor de aandelen legt Gilead 140,59 euro per stuk neer, bijna 10 procent meer dan de slotkoers van Galapagos op vrijdag. Op termijn kan Gilead zijn belang nog vergroten tot 29,9 procent.

Beleggers reageerden maandag opgetogen op de deal. Het aandeel Galapagos schoot 15 procent omhoog naar 146 euro.

Partner Gilead krijgt toegang tot onderzoekstak Galagapos

Galapagos gaat de middelen inzetten om zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uit te breiden en te versnellen. Gilead en Galapagos zijn ook overeengekomen om de bestaande afspraken voor de ontwikkeling en commercialisering van het kandidaat geneesmiddel filgotinib, voor reuma en andere ontstekingsziekten, aan te passen. Galapagos gaat een groter deel van de commercialisatie in Europa voor haar rekening nemen.

De Amerikanen krijgen dus toegang tot de onderzoeksdivisie van Galapagos, die meer dan 500 wetenschappers telt, en ook tot Galapagos' onderzoeksplatform. Gilead zal ook twee personen voordragen die in de raad van bestuur van Galapagos zullen plaatsnemen na de afronding van deze transactie.

Galapagos en Gilead werkten al nauw samen bij de ontwikkeling van filgotinib. Ze verwachten het medicijn later dit jaar in Europa te introduceren, en volgend jaar in de Verenigde Staten. Gilead betaalde eerder honderden miljoenen aan Galapagos, in ruil voor de Amerikaanse verkooprechten van het middel.

LEES OOK Biotechbedrijven zijn booming, maar hebben 1 groot nadeel voor beleggers: biomedicijnen maken patiënten echt beter