Nederlandse familiebedrijven worden naar eigen zeggen hard geraakt door de stijgende inflatie en energiecrisis, blijkt uit onderzoek van Nyenrode Business Universiteit in samenwerking met RSM en Van Lanschot Kempen. Ook de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt zorgt voor een onzeker gevoel bij een meerderheid van de meer dan tweehonderd grote familiebedrijven die ondervraagd werden.

Personeelstekort wordt door het gros van de familiebedrijven ervaren als de allergrootste zorg. In juni gaf uit het onderzoekspanel slechts 28 procent van de ondernemingen aan dat de continuïteit van de productie of de dienstverlening door de arbeidskrapte in gevaar kwam. In oktober is die zorg bijna verdubbeld naar 52 procent.

Uit het onderzoek komt bovendien naar voren dat familiebedrijven een veel groter deel van de ondervraagde familiebedrijven in oktober voor de komende 12 maanden een negatieve verandering van de winstmarge verwacht, vergeleken met afgelopen juni.

Zo gaf 64 procent van de respondenten in juni aan geen verandering van de winstmarge te verwachten in juni, tegenover nog maar 40 procent in oktober. Daarnaast is de groep die voor de komende 12 maanden een negatieve verandering van de winstmarge van 20 procent tot 40 procent verwacht, sterk gestegen naar 28 procent van de respondenten.

bron: Nyenrode
bron: Nyenrode

Corona dreunt ook nog door in verwachtingen

Naast de zorgen over personeel zijn er ook grote problemen met stijgende energieprijzen en de onzekere inkooppijzen als gevolg van de hoge inflatie. Volgens het onderzoek van Nyenrode vreest een op de zes directeuren van de ondervraagde familiebedrijven dat inflatie het voortbestaan bedreigt. Bijna de helft van hen, 45 procent, ervaart de hoge prijzen van goederen en energie als verstorend voor hun bedrijfsmodel.

Stijgende kosten voor de bedrijfsvoering komen veelal ook bovenop de belastingschulden die familiebedrijven hebben gemaakt om tijdens de coronalockdowns het hoofd boven water te houden.

"Duidelijk is dat veel familiebedrijven gebukt gaan onder de groeiende kosten", schrijft hoogleraar Familiebedrijven Roberto Flören van Nyenrode in het rapport. "Het ondernemersklimaat is op zijn minst uitdagend te noemen en dat terwijl veel bedrijven nog herstellende zijn van de gevolgen van de corona-epidemie en de lockdowns".

Wat volgens de auteurs van dit onderzoek opvalt, is dat ondernemers veel pessimistischer zijn geworden over de toekomst. Driekwart van de ondervraagden wil dat het kabinet meer doet voor het Nederlandse familiebedrijf. Twee derde van hen denkt dat de op Prinsjesdag gepresenteerde maatregelen voor bedrijven negatieve effecten zullen hebben op hun bedrijfsvoering. Bovenop de al bestaande problemen.

Lees ook: Er zijn liefst 48.000 vacatures voor banen die te maken hebben met energietransitie: dat is 17.000 meer dan 7 jaar geleden