Nederland behoort tot de landen met de laagste spaarrentes voor termijndeposito’s in Europa, toont een analyse van de Europese spaarvergelijker Raisin.

Het spaarplatform keek naar spaarrentes voor deposito’s met een looptijd van één tot en met drie jaar vast.

Met uitzondering van Ierland zijn de spaarrentes nergens zo laag als in Nederland, blijkt uit een vergelijking van 13 landen in Europa.

Sparen levert al een tijd bijzonder weinig op. Maar als het gaat om spaarrentes zijn er nog wel verschillen tussen laag en extreem laag. Nederlandse spaarders zijn in vergelijking met spaarders in andere Europese landen zeer karig bedeeld.

Nederlandse spaarders hebben in Europees perspectief te maken met zeer lage tarieven voor termijndeposito’s. Alleen in Ierland is de situatie nog erger, komt naar voren uit een analyse van de Europese spaarvergelijker Raisin.

Als je begin januari 10.000 euro voor één jaar op een termijndeposito zet, levert dat zowel bij grootbanken als bij de drie beste aanbieders op de Nederlandse spaarmarkt minder dan 0,5 procent op.

Dat rendement is natuurlijk wat hoger dan de spaarrente bij vrij opneembare rekeningen. Die leveren volgens de recenste gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB) gemiddeld slechts 0,02 procent op.

Maar een jaarlijks rendement van minder dan 0,5 procent zit ruim onder het niveau van inflatie. Afgelopen jaar namen de prijzen van goederen en diensten in ons land gemiddeld met 1,3 procent toe, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat betekent dat je met sparen armer wordt, omdat je koopkracht daalt.

Lees meer over dit effect: Zoveel armer ben je geworden, als je in de afgelopen 5 jaar €25.000 of €100.000 op de spaarrekening liet staan

Spaargeld levert bijna overal in Europa meer op dan in Nederland

Het Europese spaarplatform Raisin heeft de tarieven voor termijndeposito's in verschillende Europese landen in kaart gebracht. Hiervoor is gekeken naar de gemiddelde spaarrente begin januari voor een termijndeposito van één jaar bij de drie grootste banken in een land en bij de drie beste aanbieders.

Onderstaande grafiek toont de situatie in 13 Europese landen:

Landen zijn gerangschikt op basis van het verschil in spaarrente tussen de drie grootste banken en de drie beste aanbieders op de spaarmarkt.

Te zien is dat Nederland, samen met Duitsland, Spanje en Portugal, de laagste tarieven kent bij de drie grootste banken.

Toch zijn er in die landen betere deals voor spaarders te vinden bij de drie beste aanbieders op de markt: respectievelijk 0,73 procent in Spanje, 0,78 procent in Duitsland en 0,87 procent in Portugal.

In Nederland, ook als je goed zoekt naar een aanbieder, komt je in het beste geval op 0,45 procent uit voor een 1-jarig spaardeposito.

Daarmee kent ons land, op Ierland na, de laagste spaartarieven voor deposito's met een looptijd van één jaar.

Je spaargeld wegzetten voor een langere looptijd biedt weinig soelaas voor Nederlandse spaarders. Het rendement bij een spaardeposito waar je drie jaar niet bij kan, loopt bij de drie beste aanbieders slechts tot 0,67 procent op:


Lees meer over sparen: