Premium content ophalen
  • De rol van de Verenigde Staten binnen de NAVO staat ook na Donald Trump nog steeds ter sprake.
  • Ook als de VS niet uit de NAVO stapt, kan Europa in eerste instantie alleen komen te staan, zegt defensie-expert Dick Zandee.
  • Business Insider sprak met de Clingendael-expert over de toekomst van de NAVO, met of zonder lidmaatschap van Amerika.

Volgens Winston Churchill is oorlog voeren met je bondgenoten erg, maar een oorlog zonder bondgenoten uitvechten het allerergste wat een land kan overkomen. Nadat het Westen decennialang samen optrok – in het Europese project van de EU, de NAVO en andere bondgenootschappen – bereidt het zich op de achtergrond stilletjes voor op een toekomst zonder een belangrijke vriend: de Verenigde Staten.

Sinds het moment dat Donald Trump op zijn goudkleurige roltrap in de Trump Tower afdaalde in de zomer van 2015, bestaat de reële angst dat Amerika zich uit de NAVO kan terugtrekken. Tijdens het presidentschap van de oranje gekleurde New Yorkse realityster hing deze mogelijke beslissing als een zwaard van Damocles over de internationale gemeenschap. Want te pas en te onpas greep hij iedere gelegenheid aan om te weifelen over het naleven van Artikel 5 van het NAVO-handvest: dat als een lidstaat aangevallen wordt, alle lidstaten reageren. Het fundament waar heel het bondgenootschap op leunt.

Premium content ophalen