De NAVO overweegt een investeringsfonds voor zogenoemde Europese deep tech startups in Amsterdam te vestigen. Hierover wordt vrijdag besloten, meldt Het Financieel Dagblad.

Als het fonds in Amsterdam wordt gevestigd, kan dit de Nederlandse techsector een boost geven. NAVO-lidstaten, met uitzondering van de Verenigde Staten, steken 1 miljard euro in het Nato Investment Fund.

Via het fonds, dat in oktober vorig jaar werd aangekondigd tijdens de NAVO-top in Madrid, wil de alliantie investeren in Europese startups. Het gaat om bedrijven die geavanceerde technologie maken die ook geschikt is voor militaire toepassingen, zoals kunstmatige intelligentie, biotechnologie, kwantumtechnologie en energietechnologie.

De ontwikkeling van deze zogenoemde ‘deep tech’ is relatief duur en voor veel private investeringsfondsen te riskant, waardoor voor het bedrijven moeilijk is om privaat geld aan te trekken. De NAVO wil voorkomen dat ze daarmee prooi worden van ’tegenstanders’ van de alliantie die wel willen investeren in strategisch belangrijke technologie.

LEES OOK: Nederlandse durfinvesteerders willen in 2023 veelal evenveel of meer investeringen doen in groeibedrijven, ondanks economische afkoeling – vaak wel tegen lagere waardering