“Ga niet met nat haar naar buiten, dan word je verkouden!” Generaties zijn groot geworden met dit goed bedoelde ouderlijke advies. Maar is het ook waar?

Business Insider legde de vraag voor aan een aantal huisartsen: word je verkouden als je met nat haar naar buiten gaat? De vraag stellen is eenvoudiger dan hem beantwoorden, zo blijkt. Sterker nog, pas 17 huisartsen verder klonk het verlossende antwoord.

De reden dat geen van de ondervraagde huisartsen met naam en toenaam genoemd wilde worden in dit artikel: boze ouders die mogelijk verhaal komen halen wanneer hun kind met nat haar terugfietst van zwemles en verkouden wordt.

Toch is het een fabeltje. Verkoudheid wordt niet veroorzaakt door nat haar, maar door een virus. Wie verkouden wordt, is dus door iemand anders aangestoken.

Dus ga gerust met druipend nat haar de ijzige kou in, want ook de aanname dat gezonde mensen met nat haar eerder ziek worden met virussen in de buurt, wordt door geen enkel onderzoek ondersteund.

Er zijn weliswaar een aantal onderzoeken die een verband tussen verkoudheid en de afkoeling van het lichaam suggereren, maar over het geheel genomen is dit verband zeer omstreden. Dat zegt Ron Eccles van het Common Cold Centre in Cardiff.

Nat en koud weer houden virussen langer in leven

Veel belangrijker dan het natte haar is de factor koud en nat weer: verkoudheidsvirussen houden daarvan. Als het koud en nat is, adem je de lucht in door een koude neus en is het makkelijker voor de virussen om daar in leven te blijven. Daardoor wordt de kans op besmetting groter.

Om een en ander nog wat te verergeren: bij koud weer sluiten we ons graag op in warme, afgesloten kamers. En bij voorkeur brengen we onze vrije tijd in koude dagen liever door met familie en vrienden in die gezellige, warme ruimtes dan in de frisse buitenlucht.

En zo wordt iedereen in die kamer vanzelf verkouden: slechts één besmet persoon hoeft maar te niezen om de virussen te verspreiden. De virussen komen via voorwerpen en oppervlaktes op de handen van mensen en komen vaak via het gezicht in het lichaam. En zo word ook jij verkouden - ongeveer 80 procent van alle infectieziekten wordt via de handen overgedragen.

De beste bescherming tegen verkoudheid is niet om je haar droog te föhnen, maar gewoon je handen te wassen. En je hoeft niet ingewikkeld te doen met desinfecterende middelen, het kan gewoon met water en zeep.

Het geheim? De duur van de wasbeurt: was je handen gedurende minimaal 30 seconden. Daarna voorzichtig afdrogen en ervoor zorgen dat je verder niks meer aanraakt bij het verlaten van het toilet: geen kraan, geen deurklink, niks. Dan kun je met een gerust haar naar buiten, zelfs met een drijfnat kapsel.

Dit artikel verscheen eerder op Business Insider Deutschland.