De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is naar eigen zeggen bijna klaar voor de lancering van een ruimtesonde die ontworpen is om een asteroïde met een mogelijke waarde van 10 triljoen dollar te bestuderen.

Volgens het Jet Propulsion Lab van de NASA is er inmiddels een uitgebreide test van de vluchtsoftware afgerond en is deze nu ook geïnstalleerd op de ruimtesonde. Daarmee is er nu een belangrijk obstakel uit de weg geruimd. In 2022 moest de lancering van een ruimtesonde nog worden uitgesteld wegens softwareproblemen.

De ruim 278 kilometer brede asteroïde staat bekend als ’16 Psyche’. De ruimterots bestaat vermoedelijk uit goud, ijzer en nikkel. De totale waarde van het erts wordt geschat op ongeveer 10.000.000.000.000.000.000 dollar. In 2020 kondigde NASA een samenwerking aan met het private ruimtevaarbedrijf SpaceX van Elon Musk om de metaalrijke steenklomp te bereiken.

Volgens een Amerikaanse wet uit 2015, de ‘US Commercial Space Launch Competitiveness Act’, hebben bedrijven het recht op alle materialen die van hemellichamen worden gedolven. Er zijn al bedrijven opgericht die technologie testen die dit – in ieder geval theoretisch – ook mogelijk zou kunnen maken.

Paradox: winning van metalen uit asteroïden kan prijs juist drukken

De missie van NASA is puur wetenschappelijk. Doel is meer te leren over de kern van planeten en hoe planeten worden gevormd. De ruimtesonde wordt in oktober gelanceerd met een SpaceX Falcon Heavy raket en zal zes jaar onderweg zijn naar de astroïdegordel tussen Mars en Jupiter.

Daar zal de satelliet 26 maanden rond de asteroïde cirkelen en het hemellichaam bestuderen en fotograferen om informatie te verzamelen over onder meer de minerale samenstelling.

Hoewel NASA zich vooralsnog alleen richt op 16 Psyche, merkte de organisatie eerder al op dat de gordel waarin deze asteroïde zich bevindt, vol zit met ertsrijke asteroïden. Die zouden samen mogelijk 700 triljoen dollar waard zijn.

Psyche is zelfs niet de meest waardevolle van al die hemellichamen, want het wordt overtroffen door asteroïde Davida, met een geschatte waarde van 27 triljoen dollar.

Hoewel het in de toekomst wellicht een lucratieve business is, zal de instroom van waardevolle mineralen uit de ruimte misschien niet eens een nieuwe serie aan miljardairs opleveren. Dat komt omdat een plotselinge overvloed aan metalen de prijzen op aarde enorm zou drukken.

LEES OOK: Ruimtevaartbedrijven zien wel wat in commerciële raketvluchten van ruim 6.400 km per uur om vluchten van Australië naar Europa of de VS in ongeveer 3 uur te doen