China wil binnen vijf jaar beginnen met de bouw van een eigen basis op de maan, zo melden Chinese media. Begin dit jaar stelde directeur Bill Nelson van de NASA dat de Volksrepubliek mogelijk grondstofrijke gebieden op de maan wil claimen.

Afgelopen weekend kwamen meer dan honderd wetenschappers van Chinese universiteiten bijeen op conferentie in Wuhan om de plannen voor een maanbasis te bespreken, meldt de South China Morning Post. Ingenieur Ding Lieyun vertelde in de krant dat de eerste stenen voor de maanbasis binnen vijf jaar op de maan zullen worden gelegd. Het gaat letterlijk om bakstenen. “We hopen om echte maangrond (regoliet, red.) te gebruiken om onze eerste stenen te leggen.”

Maangrond, ook wel regoliet genoemd, is dik en in overvloed te vinden op de maan.
Maangrond, ook wel regoliet genoemd, is dik en in overvloed te vinden op de maan.
NASA

Ding werkt aan een robot, genaamd de ‘supermetselaar’, die regoliet kan transformeren in bakstenen. Hiermee zouden traditionele Chinese bouwtechnieken gebruikt kunnen worden om habitats op de maan te bouwen.

De NASA heeft ook plannen om een permanente basis op de zuidpool van de maan te bouwen. Hier wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie grondstoffen delven om brandstof, water en zuurstof te produceren.

In tegenstelling tot Beijing heeft de NASA geen duidelijk tijdlijn voor deze plannen. De Amerikanen willen in 2025 voor het eerst in ruim vijftig jaar weer astronauten op de maan zetten. En zelfs dat wordt door veel experts al gezien als erg ambitieus.

China lijkt voorrang te geven aan het bouwen van een maanbasis, boven het sturen van astronauten (ofwel taikonauten). Hoewel het redelijkerwijs te verwachten valt dat China binnen tien jaar begint met de bouw, zal het langer duren om daadwerkelijk voet aan de grond te zetten.

"Het kan nog eens twintig tot dertig jaar in beslag nemen om de maan te bewonen", denkt wetenschapper Yu Dengyun van het China Aerospace Science and Technology Corporation. "Maar dan moeten we er nu wel de schouders onder zetten."

China boekt flinke vooruitgang in de ruimte

Chinese studenten kijken naar een live-gesprek met drie astronauten in het Tiangong-ruimtestation.
Chinese studenten kijken naar een live-gesprek met drie astronauten in het Tiangong-ruimtestation.
Xue Lei/Future Publishing via Getty Images

China en de Verenigde Staten voeren een strijd om de eerste te worden die deze eeuw voet zet op de maan. Niet alleen voor de eer of de wetenschappelijke vooruitgang.

Het eerste land dat al dan niet met partners voet zet op de maan zou grondstofrijke en strategische gebieden kunnen claimen. Dit zou ook een precedent scheppen in de geschiedenis van de ruimtevaart over zaken als de winning van grondstoffen.

"We zitten in een ruimterace", vertelde directeur Nelson van de NASA eerder aan Politico. "Dat is een feit. En het klopt dat we ervoor moeten uitkijken dat andere landen zich geen gebieden op de maan toeëigenen onder het mom van wetenschappelijk onderzoek. Het is goed mogelijk dat een land zegt: 'Blijf hier weg, dit is van ons'".

NASA probeerde al eerder met de Artemis-Akkoorden - een niet-bindende overeenkomst om de ruimte vreedzaam, transparant en coöperatief te verkennen - om de neuzen van alle landen met een ruimteprogramma dezelfde kant op te laten wijzen.

NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech
NASA/JPL-Caltech

Tot nu toe hebben 22 landen de Artemis-Akkoorden ondertekend. Maar China en Rusland niet. Hoe dan ook mag de NASA volgens de Amerikaanse wet niet samenwerken met Beijing. De huidige situatie in Oekraïne heeft ook iedere mogelijkheid om met Moskou afspraken te maken over de toekomst van de ruimte, onmogelijk gemaakt.

Hoewel niemand het eigendom van de maan kan claimen, laat internationale wetgeving wel ruimte voor landen om er permanente bases te bouwen. Het hemellichaam is een strategische plek voor ruimteverkenning, want het kan dienen als tussenstop voor voertuigen die op weg zijn naar Mars.

Foto: NASA
Foto: NASA
NASA

In 2021 kondigde China officieel zijn plannen aan om een ruimtestation op de maan te bouwen, in samenwerking met Rusland. Deze installatie zou eerst autonoom, met robots, het oppervlak verkennen op zoek naar grondstoffen.

Volgens luitenant-generaal Nina Armagno van de Amerikaanse Space Force heeft China de afgelopen jaren een indrukwekkende vooruitgang geboekt met ruimtetechnologie. Het lukte Beijing om een rover te laten landen op de achterzijde van de maan, om voertuigen op Mars te plaatsen en een eigen ruimtestation te bouwen.

"Ik denk dat het mogelijk is dat China ons uiteindelijk inhaalt", vertelde Armagno onlangs aan persbureau Reuters.

De Chang'e-sonde bracht met succes maangrond terug naar de aarde.
De Chang'e-sonde bracht met succes maangrond terug naar de aarde.
TPG/Getty Images

Beijing liet vorige maand weten dat het voor het einde van dit decennium taikonauten op de maan wil krijgen. De Verenigde Staten doen dat dus waarschijnlijk al eerder.

De succesvolle Artemis I-missie van de NASA van afgelopen jaar liet zien dat de krachtige nieuwe SLS megaraket voertuigen van en naar de maan kan brengen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil naast een Artemis-maanbasis ook een ruimtestation in de buurt van de maan bouwen.

Lees ook: Europese Unie lijkt verdeeld over China: zo creëert de kwestie Taiwan een kloof tussen lidstaten