• De mooiste McDonald’s in de VS bevindt zich in een 19e-eeuws herenhuis in het New Yorkse stadsdeel Long Island
 • De locatie is een historisch monument dat een woonhuis en een restaurant is geweest.
 • Ondanks dat de buitenkant versierd is met prachtige, klassieke details, is het nog steeds gewoon een fastfoodrestaurant.

Het is misschien wel de allermooiste McDonald’s ter wereld. Deze vestiging van de fastfoodketen in het New Yorkse stadsdeel Long Island is gevestigd in een klassiek 19e-eeuws herenhuis. En er is geen gele M te bekennen.

Volgens historici was het huis, dat is gebouwd in 1795, van de invloedrijke familie Denton, afstammelingen van een van de stichters van de stad Hempstead.

De familie Denton bezat een boerderij op de grond die nu New Hyde Park is, onderdeel van de stad Hempstead.

nhp_mcd_lwm  18

De familie Denton woonde generaties lang in het huis, maar raakte het land kwijt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het huis werd vervolgens omgebouwd tot een restaurant en wisselde meerdere keren van eigenaar. De laatste uitbater was Dallas Ribs, voordat McDonald's het huis in 1986 kocht.

Op dat moment was het Denton-huis onbewoonbaar en volledig dichtgetimmerd. McDonald's was daarom eigenlijk van plan was het gebouw te slopen en er een standaard fastfoodrestaurant neer te zetten.

Maar dit leidde tot protest in de wijk. Bezorgde buren vochten jarenlang voor het behoud van het historische huis, een van de oudste gebouwen in de omgeving.

In 1988 werd de locatie aangewezen als historisch monument, wat McDonald's ertoe overhaalde de restauratie voort te zetten. Het bedrijf deed in 1984 al eerder een soortgelijk project, toen het een restaurant bouwde in een historisch monument in Freeport, Maine.

Daar mocht de keten alleen een restaurant in de wijk starten als het de esthetiek van het kleine kustplaatsje behield. Het 170 jaar oude koloniale herenhuis, compleet met open haarden en mahoniehouten zitjes, huisvest vandaag de dag nog steeds de enige McDonald's van het stadje Maine.

McDonald's was vastbesloten om de historische locatie in Maine in de wacht te slepen. Na veel overleg stemde het lokale bestuur uiteindelijk in met een restauratieplan ter waarde van miljoenen dollars en op voorwaarden dat de buren geen last van lawaai of stank zouden hebben.

In 1991 opende het restaurant in Maine. Het was de 12.000ste McDonald's ter wereld en de enige in de VS in een volledig gerestaureerd gebouw.

Historisch monument

nhp_mcd_lwm  15

De McDonald's lijkt er vredig en mooi bij te staan, maar ligt pal aan de drukke Jericho Turnpike, waar het verkeer nooit lijkt te stoppen. Het ziet eruit als een stukje geschiedenis dat onaangetast is gebleven in het zo industriële landschap van Long Island.

Als je goed kijkt, heeft het gebouw nog steeds de kenmerkende ‘peperkoekornamenten’, die rond de jaren 1860 werden aangebracht toen het werd omgebouwd tot een herenhuis in georgiaanse stijl. McDonald's heeft de sierlijke ornamenten aan de hand van de foto’s van de oorspronkelijke versiering gerestaureerd.

Dit is hoe de McDonald's er van binnen uitziet:

De voorgevel werd gerestaureerd om overeen te komen met een foto van het huis uit 1920


De vestibule bij de hoofdingang heeft een minimalistisch zwart-wit design

nhp_mcd_lwm  13

De ingang heeft een fraai welkomstbord en een imposante dubbele trap die naar een galerij op de tweede verdieping leidt

nhp_mcd_lwm  26

Historische foto's van eerdere restaurants die in het huis gevestigd waren tussen 1800 en 1900 hangen naast de hoofdingang

nhp_mcd_lwm  17

In een vleugel die het verst van de keuken is verwijderd, bevindt zich de oorspronkelijke ronde veranda, nu omsloten door glas

nhp_mcd_lwm  22

De ramen laten veel zonlicht binnen

nhp_mcd_lwm  20

De grote eetzaal heeft een hoog kathedraalplafond met houten balken

nhp_mcd_lwm  16

Boven, op de mezzanine op de tweede verdieping, kan het plafond van dichtbij bekeken worden

nhp_mcd_lwm  23

Eén ruimte heeft zelfs een ouderwetse frisdrankfontein

nhp_mcd_lwm  25

De keuken en de kassa zien er oud en vertrouwd McDonald's uit

nhp_mcd_lwm  5

McDonald's heeft wel nieuw meubilair, zelfbestellingskiosken, digitale menuborden en vernieuwde toonbanken toegevoegd

nhp_mcd_lwm  4

Het eten is hier hetzelfde als bij elke andere McDonald's, maar de ervaring is toch net iets specialer

nhp_mcd_lwm  27


Lees meer over McDonald's: