• Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft afgelopen jaar goede zaken gedaan met de verkoop van advertenties.
  • Het bedrijf boekte in 2021 een omzet van een kleine 258 miljard dollar, 41 procent meer dan een jaar eerder.
  • Alphabet wil zijn aandelen splitsen, zodat die makkelijker verhandelbaar worden voor kleine beleggers.
  • Lees ook: De Samsung Galaxy S22 komt volgende week uit – dit weten we er al van

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft afgelopen jaar goede zaken gedaan met de verkoop van advertenties. Ook aan clouddiensten verdiende het bedrijf veel meer aangezien bedrijven vanwege thuiswerken steeds meer naar de cloud kijken. Verder gaat het bedrijf zijn aandelen splitsen zodat die makkelijker verhandelbaar worden.

In 2021 haalde Alphabet een omzet van een kleine 258 miljard dollar, omgerekend bijna 229 miljard euro. Dat was 41 procent meer dan een jaar eerder. Onder de streep bleef er iets meer dan 76 miljard dollar over terwijl de winst een jaar eerder ruim 40 miljard dollar was.

Beleggers keken vooral naar de resultaten in het slotkwartaal van 2021 en die waren beter dan verwacht. Het aandeel Alphbet steeg fors in de nabeurshandel in de VS.

Advertenties zijn nog altijd met afstand de belangrijkste inkomstenbron van Alphabet. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar leverden advertenties op Google en YouTube meer dan 61 miljard dollar op, ongeveer 80 procent van alle omzet. Dat had nog meer kunnen zijn, liet het bedrijf weten.

Sommige adverteerders die weinig voorraden meer hadden besloten ook minder reclame te maken. Daarnaast meldde Alphabet last te hebben van een wijziging in het besturingssysteem voor de iPhone waardoor minder mensen zich laten volgen door Google.

De clouddiensten van Google waren goed voor 5,5 miljard dollar aan omzet. Dat was wel zo'n 44 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2020. Daarmee ligt Alphabet nog wel achter op Amazon en Microsoft, die qua clouddiensten grotere marktaandelen hebben.

Splitsing aandelen Alphabet: beter toegankelijk voor kleine beleggers

De aandelen van Alphabet worden deze zomer door 20 gedeeld, als het aan het bedrijf ligt. Op 1 juli moet er een aandelensplitsing komen, als de aandeelhouders er mee instemmen. Die krijgen dan een dividend van 19 extra aandelen.

De koers van een aandeel Alphabet is momenteel meer dan 2.750 dollar en dat maakt de aandelen onbereikbaar voor veel kleine beleggers. Als de aandelensplitsing op dit moment zou worden doorgevoerd zou de prijs naar ongeveer 138 dollar gaan, wat zorgt dat ze meer verhandeld kunnen worden.

LEES OOK: Topbeleggers Bill Ackman en Cathie Wood kopen massaal techaandelen in – afstraffing van januari trekt koopjesjagers aan