Het moederbedrijf van Douwe Egberts wil versneld naar de beurs in Amsterdam.

De aanvankelijke beursintroductie van JDE Peet’s, die gepland stond op 3 juni, is vervroegd naar aanstaande vrijdag.

De belangstelling onder beleggers is groot; superspeculant George Soros koopt voor 100 miljoen euro aandelen van JDE Peet’s.

Koffiebedrijf JDE Peet’s gaat sneller dan gepland naar de beurs in Amsterdam vanwege de grote interesse van beleggers in de aandelen van de onderneming.

Het moederbedrijf van onder meer Douwe Egberts wil nu op vrijdag zijn beursgang op het Damrak maken in plaats van 3 juni zoals JDE Peet’s begin deze week bekendmaakte. Toen bleek ook dat superbelegger George Soros meedoet aan de beursgang en voor een bedrag van 100 miljoen euro aandelen koopt.

Lees ook: Superspeculant George Soros wordt aandeelhouder van JDE Peet’s bij de beursgang in Amsterdam

Eerder dit jaar bliezen veel bedrijven juist beursgangen af vanwege de onrust op de aandelenmarkten door de uitbraak van het coronavirus.

Lees ook op Business Insider

Bij de beursgang van het koffiebedrijf wordt gemikt op een marktwaarde van tussen de 14,9 miljard euro en 16 miljard euro. De aandelen zouden voor tussen de 30 euro en 32,25 euro moeten worden verkocht.

JDE Peet’s geeft voor 700 miljoen euro nieuwe aandelen uit. Daarnaast verkopen aandeelhouders Acorn, waar moederbedrijf JAB en enkele andere investeerders eigenaar van zijn, en Mondelez elk maximaal 25.833.000 aandelen. Die twee aandeelhouders halen daarmee gezamenlijk tot zo’n 1,55 miljard euro op.

Er is ook een zogeheten overtoewijzingsoptie van nog eens 3.499.999 eigen aandelen van het bedrijf en 3.875.000 aandelen elk van JAB en Mondelez. Die wordt alleen gebruikt als er meer vraag is dan er aandelen beschikbaar zijn.

Koffiereus naar de beurs in Amsterdam

JDE Peet’s ontstond toen investeerder JAB zijn koffiebezittingen in één bedrijf onderbracht. Alleen Nestlé is een groter koffiebedrijf als gekeken wordt naar de hoeveelheid koffiebonen die jaarlijks worden gebrand. JDE Peet’s wil de opbrengst van de verkoop van de nieuwe aandelen gebruiken om de schulden te verminderen.

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de beurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door JAB.

Sinds de overname door JAB voerde het bedrijf de omzet jaarlijks met 3,1 procent op, tot 6,9 miljard euro in 2019. Die verkopen komen niet alleen op het conto van Douwe Egberts.

JDE is ook eigenaar van in totaal 50 merken, waaronder theemerk Pickwick en koffiemerken Senseo, L’Or en Tassimo.

LEES OOK: De nieuwe baas van Blokker wil over 3 jaar naar de beurs: ‘Elke spaarkaart is een aandeel’