• Voor middeninkomens tot twee keer modaal is het vrijwel onmogelijk om binnen redelijke tijd een koopwoning te vinden.
  • Uit de Woontoegankelijkheidsmonitor van geldverstrekker BLG Wonen blijkt dat de huizenmarkt in alle Nederlandse gemeenten problematisch is.
  • Minst toegankelijke gemeente is Amsterdam, daar vindt slechts 14 procent van de huizenzoekers binnen een jaar een geschikte woning.
  • Lees ook: Huizenprijs sinds dieptepunt in 2013 bijna verdubbeld – dit zijn de verschillen tussen provincies

De woningmarkt zit vrijwel op slot voor huishoudens die tot twee keer modaal verdienen. Dat blijkt uit de Woontoegankelijkheidsmonitor van geldverstrekker BLG Wonen, onderdeel van De Volksbank.

Over het algemeen gezien is de koopwoningmarkt in Nederland sowieso al vrij problematisch, constateert BLG. De woontoegankelijkheid ligt in heel Nederland zo laag dat zelfs in relatief toegankelijke gemeentes minder dan de helft van de huizenzoekers binnen een jaar slaagt.

Voor huishoudens die ‘slechts’ tot twee keer modaal verdienen – een bruto jaarsalaris van iets meer dan 70.000 euro – is de situatie inmiddels zo verslechterd dat zij nauwelijks meer kans hebben op de woningmarkt, zo blijkt uit regionale analyses.

Huizenmarkt vrijwel op slot voor middeninkomens

Ook in de best scorende gemeenten is de woontoegankelijkheid matig voor huishoudens met een inkomen onder de 76.000 euro. Slechts 18 procent van de woningzoekenden met een gezamenlijk inkomen lager twee keer modaal vindt in ons land binnen een jaar een koopwoning, ziet BLG.

"Voor de middeninkomens is het bijna onmogelijk om een passende en betaalbare koopwoning te vinden", stelt Frank Soede, directeur BLG Wonen. Volgens hem is de woningnood het logische thema voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, op lokaal niveau zijn immers gemeenten verantwoordelijk voor keuzes over de woningmarkt.

De Woontoegankelijkheidsmonitor kijkt naar het percentage woningzoekenden dat binnen een jaar een geschikt koophuis vindt. Zo is er een top 10 van best presterende en minst toegankelijke gemeenten te maken.

Top 10 meest toegankelijke gemeenten in Nederland

  1. Eijsden-Margraten, Limburg (47 procent)
  2. Horst aan de Maas, Limburg (47 procent)
  3. Mook en Middelaar, Limburg (46 procent)
  4. Gennep, Limburg (46 procent)
  5. Westerveld, Drenthe (45 procent)
  6. Heiloo, Noord-Holland (44 procent)
  7. Lochem, Gelderland (43 procent)
  8. Dalfsen, Overijssel (43 procent)
  9. Bernheze, Noord-Brabant (43 procent)
  10. West Maas en Waal, Gelderland (42 procent)

Top 10 minst toegankelijke gemeenten in Nederland

  1. Amsterdam, Noord-Holland (14 procent)
  2. Leiden, Zuid-Holland (14 procent)
  3. Groningen, Groningen (15 procent)
  4. Maastricht, Limburg (16 procent)
  5. Delft, Zuid-Holland (16 procent)
  6. Urk, Flevoland (17 procent)
  7. Utrecht, Utrecht (17 procent)
  8. Den Haag, Zuid-Holland (17 procent)
  9. Haarlem, Noord-Holland (18 procent)
  10. Heerlen, Limburg (18 procent)

Van de top 5 aan best presterende, meest toegankelijke, gemeenten liggen er 4 in Limburg. De Drentse gemeente Westerveld maakt deze top 5 compleet. De minst toegankelijke gemeenten zijn Amsterdam en Leiden, op de voet gevolgd door Groningen.

Hoewel Limburgse gemeenten domineren in de lijst met meest toegankelijke plaatsen voor huizenzoekers staat de gemeente Maastricht hoog in de lijst met slecht presterende gemeentes. Niet verwonderlijk zijn de meeste slecht toegankelijke gemeentes in Noord- en Zuid-Holland te vinden.

Woontoegankelijkheid voor huishoudens tot 2x modaal, bron: BLG Wonen
Woontoegankelijkheid voor huishoudens tot 2x modaal, bron: BLG Wonen

Lees over de huizenmarkt ook: