Een kluswoning kopen, opknappen en weer doorverkopen. In een tijd van extreme stijgingen van huizenprijzen kan dat lucratief zijn.

Zogeheten ‘geflipte’ woningen zijn ten opzichte van 2021 gemiddeld ruim een ton duurder geworden, meldt brancheorganisatie Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dinsdag.

In 2021 werd zo’n geflipte woning voor gemiddeld 111.000 euro meer verkocht dan het aankoopbedrag. Dat is een stijging van de waarde van 36 procent in minder dan een jaar tijd, aldus de NVM.

Geflipte woningen hebben bij herverkoop ook gemiddeld zes vierkante meter meer woonoppervlakte dan voor de verbouwing.

De NVM onderzocht huizen die binnen een jaar opnieuw werden verkocht. Bij ruim 3,2 miljoen woningtransacties sinds 2001 werden bijna 50.000 verkochte huizen opnieuw verkocht. Vorig jaar werden bijna 2000 huizen herverkocht. Bijna een derde daarvan, 560 huizen, was geflipt.

De sterke waardestijging van geflipte huizen heeft mede te maken met de krapte in het aanbod op de huizenmarkt en de sterk gestegen huizenprijzen. Die klommen over heel 2021 gemiddeld met ruim 15 procent.

De gemiddelde waardestijging bij geflipte woningen van 36 procent bedroeg afgelopen jaar meer dan het dubbele vergeleken met de gemiddelde prijsstijging op de huizenmarkt als geheel. Maar dat heeft uiteraard te maken met de extra kosten die zijn gemaakt voor kwaliteitsverbeteringen.

Wie overweegt een kluswoning te kopen om deze na de opknapbeurt weer door te verkopen, moet wel een aantal zaken in de gaten houden. "Je moet het wel goed doen. Kopers willen een huis waar ze zo in kunnen en dat helemaal up to date is. Voer dus niet uitsluitend cosmetische ingrepen uit, maar knap ook zaken op die je niet ziet, zoals de elektriciteit en de leidingen", zei woordvoerder Hans André de la Porte hierover eerder tegen Business Insider.

Voldoende tijd en 'twee rechterhanden' zijn belangrijk om succes te boeken. Lees in dit verband:

Kluswoning kopen, opknappen en weer verkopen: kun je daar winst op maken? – 8 dingen om op te letten