De spanningen op de huizenmarkt hebben het afgelopen jaar de stijging van de huizenprijs in een stroomversnelling gebracht. Dat ziet taxatiebedrijf Calcasa. De totale woningwaarde is in 2021 met ruim 235 miljard euro toegenomen.

Op het dieptepunt van de kredietcrisis, halverwege 2013, lag de gemiddelde huizenprijs nog op €223.000. Inmiddels is die waarde bijna verdubbeld tot een recordhoogte van €431.000.

Uit de analyse van Calcasa blijkt dat de waarde van de Nederlandse koopwoningvoorraad de afgelopen 8,5 jaar met 1.000 miljard euro is toegenomen. Maar liefst een kwart van deze waardestijging komt door de prijsontwikkeling in het afgelopen jaar.

Stijging Nederlandse koopwoningen in de periode 2013 K2 – 2021 K4. Bron: Calcasa
Stijging Nederlandse koopwoningen in de periode 2013 K2 – 2021 K4. Bron: Calcasa

Waardestijging in Amsterdam blijft ongeëvenaard

De stijging van de totale koopwoningvoorraad komt niet alleen door de stijging van de huizenprijzen, alhoewel dit wel het grootste effect heeft. Het aantal koopwoningen is echter ook gestegen. Sinds 2013 is het aantal woningen in Nederland met 8,5% toegenomen. 

Noord-Holland voert volgens Calcasa duidelijk de boventoon in de waardeontwikkeling. Het is de vijfde provincie voor wat betreft het aantal koopwoningen, maar ziet wel de grootste totale waardestijging van alle provincies. Dat komt vooral doordat Noord-Holland de grootste procentuele stijging heeft ondergaan.

Binnen Noord-Holland is vooral Amsterdam de aanjager van de totale waardestijging. De hoofdstad heeft ook de meeste koopwoningen van alle gemeenten in Nederland. De woningwaarde in Amsterdam is in 8,5 jaar tijd met ruim 45 miljard euro toegenomen, daarmee steekt het ver boven de andere steden uit. Het bedrag is het dubbele van de nummer 2 op de lijst van Calcasa, Den Haag.

Op wijkniveau valt in de analyse wel op dat de top 10 van de wijken met de grootste waardestijging geen enkele Amsterdamse wijk telt. Hoofddorp wordt in de CBS-indeling gezien als wijk en voert de lijst aan. De top 3 met dde grootste waardestijging bestaat verder uit Almere-stad en het Rotterdamse gebied Prins Alexander.

Woningprijzen stijgen het hardst in Flevoland: in de provincie steeg de gemiddelde woningprijs het hardst van alle provincies met bijna 25 procent op jaarbasis. In de gemeente Almere steeg de woningprijs jaar-op-jaar zelfs met meer dan 25 procent.

LEES OOK: Huizenprijzen blijven knallen: plus 21% in januari – gemiddelde verkoopprijs in Blaricum en Bloemendaal boven de €1 miljoen.