Het aantal ondernemers dat bereid is om zijn of haar bedrijf te verkopen, is de afgelopen twee jaar flink gestegen. Wilde in 2017 nog maar 13 procent van de MKB’ers hun bedrijf binnen twee jaar verkopen, inmiddels ligt dat percentage op 17 procent.

Maar liefst 70 procent vindt het nu zelfs een goed moment om het bedrijf te verkopen, blijkt uit de het jaarlijkse onderzoek naar bedrijfsovernames van overnamespecialist Marktlink.

Marktlink denkt dat de verkoopbereidheid onder ondernemers toeneemt omdat de economische vooruitzichten onzeker zijn. “Een mogelijke verklaring voor deze trend is dat de verkoopbereidheid anticyclisch is”, zegt Tom Beltman van Marktlink Fusies & Overnames in een persbericht.

“Als het goed gaat met het bedrijf, dan wil de ondernemer daar nog wel een aantal jaar van blijven profiteren. Maar nu er een recessie gloort, staan weer meer ondernemers open voor een verkoop om de waarde van de onderneming veilig te stellen.”

Dat laten de cijfers uit het onderzoek onder ruim 200 mkb-bedrijven ook zien. Vorig jaar dacht nog dat 63 procent van de ondernemers dat de waardering van het bedrijf binnen een jaar zou stijgen, inmiddels is dat gedaald naar 39 procent.

Al met al geeft bijna één op de drie ondernemers in het onderzoek aan dat ze verwachten dat de verkoop van het bedrijf binnen nu en vijf jaar actueel wordt. Twee op de drie denkt dat dit binnen tien jaar het geval zal zijn.

Lees meer over fusies en overnames:

Lees ook op Business Insider