Het Chinese Huawei wil best het Nederlandse 5G-netwerk bouwen, maar de Nederlandse ministeries zijn er nog lang niet over uit of ze het techbedrijf de opdracht willen toeschuiven.

Dat schrijft de NOS op basis van gesprekken met betrokkenen. Volgens hen worstelt het kabinet met de China-strategie, een beleidsdocument waarin staat hoe Nederland moet omgaan met de Aziatische grootmacht.

De visies van de verschillende ministeries en de acht bewindspersonen liggen behoorlijk ver uit elkaar. Ambtenaren zijn er inmiddels behoorlijk geïrriteerd over.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en de veiligheidsdiensten vinden een 5G-netwerk van Huawei helemaal geen goed plan. Het is immers China, dat er heel andere normen wat betreft veiligheid en privacy op nahoudt. Het ministerie vreest dan ook voor veiligheidsrisico’s en spionage.

‘Alleen economische belangen tellen’

Economische Zaken is juist wel te porren voor een ‘Made in China’-5G. “Naïef”, zegt een van de betrokken tegen de NOS. EZ, heeft het volgens deze bron “alleen maar over economische belangen”.

Ook Buitenlandse Zaken wil China niet zomaar buiten de deur houden, met een harde opstelling zouden weleens internationale problemen kunnen ontstaan.

Volgens de NOS zal de China-strategie vooral over handel en onderlinge verhoudingen gaan en minder over veiligheid, vanwege de uiteenlopende belangen van de ministeries. Wel brengt een speciale taskforce onder leiding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid na het vastleggen van de China-strategie een advies uit over de invloed van China op het mobiele 5G-netwerk.

Lees ook op Business Insider

De AIVD waarschuwde eerder al dat Nederland kwetsbaarder wordt met de aanleg van 5G door China. Landen als de Verenigde Staten en Australië hebben al bedankt voor het aanbod van Huawei.

Lees meer over China en Huawei: