Veel mensen dromen ervan om miljonair te worden. Om dat te bereiken moet je of een hoog inkomen hebben waardoor je snel een vermogen van 1 miljoen euro opbouwt, een eigen bedrijf beginnen dat miljoenen waard kan worden… of de discipline en geduld hebben om maandelijks jaar na jaar een vast bedrag per maand opzij te leggen.

Natuurlijk kun je ook gewoon de mazzel hebben en een grote erfenis ontvangen of een loterij winnen.

De optie om periodiek te beleggen is het meest toegankelijk voor de meeste mensen. Hoe snel je miljonair wordt, hangt dan sterk af van hoeveel geld per maand je opzij legt en tegen welk rendement je dat belegt.

Mensen beleggen vaak een vast percentage van hun inkomen. Op deze manier stijgt het maandbedrag mee als de salaris toeneemt.

Om te laten zien hoe de groei van het inkomen in de afgelopen twintig jaar heeft bepaald hoe snel je miljonair wordt, kijken we naar vier huishoudens die respectievelijk in 2002, 2012, 2022 en 2023 twee keer het 'modale inkomen' verdienden. Het modale inkomen wordt jaarlijks vastgesteld door het Centraal Planbureau en is het meest voorkomende inkomen.

In 2002 lag het modale inkomen op 28.000 euro en voor 2023 is dit vastgesteld op 41.000 euro. We kijken in ons voorbeeld naar een huishouden dat twee keer modaal verdient.

Verder nemen we aan dat het huishouden maandelijks 7 procent van hun bruto inkomen beleggen tot ze een vermogen van 1 miljoen hebben bereikt. We kijken in de voorbeelden hieronder telkens hoelang het duurt voordat een huishouden miljonair wordt, als je het inkomen en de maandelijkse inleg voor elk huishouden constant houdt.

In de tabel hieronder geven we per inkomen het maandbedrag dat wordt belegd en vervolgens de tijd die nodig is om dit aan te laten groeien tot 1 miljoen euro, bij een jaarlijks rendement van 7 procent. We gaan er voor de eenvoud van uit dat dit een netto rendement is, na aftrek van kosten en belastingen.

Voor elk van de vier gevallen duurt het minimaal 40 jaar voordat er een vermogen van 1 miljoen euro is opgebouwd.

Te zien is dat het 46 jaar en 7 maanden duurt om een miljoen op je rekening te hebben voor een huishouden dat twee keer het modale inkomen van 2002 verdient. Dat daalt naar 40 jaar en 8 maanden voor een huishouden met een inkomen van 82.000 euro, ofwel dubbel modaal in 2023.

Wie twee keer modaal verdient kan momenteel dus 5 jaar sneller miljonair worden vergeleken met twintig jaar geleden.

Hoe aantrekkelijk het idee van miljonair worden ook klinkt, je moet het afzetten tegen het feit dat je meer dan veertig jaar (480 maanden) een vast percentage van je inkomen opzij moet blijven zetten. Je moet vooral realistisch denken, of je dat wilt doen.

De analyse hierboven zegt indirect ook iets over de inflatie en geldontwaarding: een miljoen in 2002 betekende iets anders dan een miljoen in 2023. Vanwege inflatie kunt je nu veel minder spullen en diensten kopen met een miljoen euro dan twintig jaar geleden.

Lees meer over beleggen: