Topbelegger Michael Burry, bekend van het boek en de film ‘The Big Short’, denkt dat de rust op de onstuimige aandelenmarkt binnen enkele weken terugkeert. Tenminste, als de geschiedenis zich herhaalt.

“In oktober 1907 viel de Knickerbocker Trust [ooit een van de grootste banken in de VS, red.] om, omdat het te veel risico’s had genomen”, schrijft Burry in een inmiddels gewiste tweet. “Er volgde paniek. Al helemaal toen er nog twee andere banken omvielen. Toen er een bankrun ontstond bij een gezonde bank, besloot J.P. Morgan [de zakenbankier, red.] dat het mooi geweest was. Drie weken later kwam de neerwaartse spiraal op de beurs ten einde.”

Volgens de topbelegger is er afgelopen weekend al een nieuwe J.P. Morgan bijgesprongen. Dat wil zeggen: de Amerikaanse overheid besloot garant te staan voor de tegoeden van klanten van de omgevallen Silicon Valley Bank.

Bron: Twitter/Screenshot

Burry maakte in zijn tweet een vergelijking met de 'Paniek van 1907', waar een verkeerd gelopen 'short squeeze' leidde tot het omvallen van een van de grootste banken in de VS, Knickerbocker Trust. Dit zorgde voor een landelijke bankrun, omdat bedrijven en consumenten bang waren voor een domino-effect.

Het resultaat: een van de grootste beurscrashes in de geschiedenis, waarbij de Dow Jones-index de helft van z'n waarde verloor.

Zakenbankier John Pierpont Morgan Sr. luidde het keerpunt in, toen hij beloofde een groot deel van zijn persoonlijke fortuin in te zetten om de gemoederen te kalmeren. Hij overtuigde een groep van invloedrijke medebankiers uit New York om hetzelfde te doen. Hun gezamenlijke inspanningen herstelden het vertrouwen in het bankensysteem van de stad, en de rest van het land. Drie weken nadat de crisis begon, was deze voorbij.

Burry suggereert dat er overeenkomsten zijn tussen de interventie van J.P. Morgan en de huidige inspanningen van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), het Amerikaanse ministerie van Financiën en de Federal Reserve. Die laatste drie besloten afgelopen zondag om de tegoeden van klanten bij de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) te dekken. Hiermee probeerden ze bredere repercussies te voorkomen.

De snelle stijging van de rente over de afgelopen maanden, in de strijd tegen de torenhoge inflatie, wordt gezien als een belangrijke oorzaak van de acute problemen bij een aantal banken, waaronder ook Signature Bank en Silvergate Capital. Deze twee Amerikaanse banken vielen ook vorige week om.

De toenemende spanning in het bankensysteem is ook voelbaar op de beurs. Grote spelers zoals Citigroup en Bank of America verloren deze week meer dan een tiende van hun beurswaarde. Kleinere banken gingen nog harder onderuit.

Toch denkt Burry, die de kredietcrisis van 2008 voorspelde, dat beleggers en banken zich geen zorgen hoeven te maken. "'Deze crisis lost zichzelf snel op. Ik zie geen echt gevaar", schreef hij maandag op Twitter.

LEES OOK: Het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank is volgens sommige beursexperts het signaal dat de ‘superzeepbel’ eindelijk gaat knappen