• Door stijgende huizenprijzen is het aantal woningen met een waarde van meer dan 1 miljoen euro het afgelopen jaar met ruim 40 procent gestegen.
  • Nederland telde eind 2020 84.400 miljoenenhuizen, een jaar eerder waren dat er nog 60.000.
  • In Tilburg en Eindhoven steeg het aantal miljoenenwoningen met meer dan 70 procent, in Zwolle met zelfs 92 procent.
  • De duurste straat en de duurste buurt zijn te vinden in respectievelijk Wassenaar en Amsterdam.

Het aantal miljoenenwoningen in Nederland is in 2020 met meer dan 40 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van taxatiebedrijf Calcasa.

In Nederland waren er eind 2019 zo’n 60.000 woningen die een miljoen of meer waard zijn, een jaar later zijn dat er ruim 84.400.

De belangrijkste oorzaak voor deze toename zijn de gestegen huizenprijzen. Deze namen in 2020 met 10 procent toe.

Met name het aantal miljoenenwoningen buiten de Randstand nam flink toe. In Amsterdam en Rotterdam steeg het aantal woningen dat meer dan een miljoen euro waard is afgelopen jaar met 20 procent; in steden als Tilburg en Eindhoven nam het aantal miljoenenwoningen met meer dan 70 procent toe. De stijging in Zwolle bedraagt zelfs 92 procent.

Al zeven jaar op rij neemt het aantal miljoenenhuizen toe. In 2013 telde Nederland nog 14.360 woningen die meer dan een miljoen waard zijn, eind 2020 was dit aantal vervijfvoudigd tot ruim 84.400.

De stijging van meer dan 40 procent in 2020 is de grootste sinds 2007, het jaar dat Calcasa begon met onderzoek naar miljoenenwoningen.

Bron: Calcasa
Bron: Calcasa

In Nederland is bijna 2 procent van de koopwoningen inmiddels een miljoenenwoning. Eind 2019 was dit nog 1,4 procent.

Duurste straat en duurste buurt van Nederland

In het onderzoek van Calcasa komt naar voren dat in de duurste straat van Nederland een woning gemiddeld 2,85 miljoen euro kost. Het gaat hier om de Konijnenlaan in Wassenaar.

Bron: Calcasa
Bron: Calcasa

De duurste buurt van Nederland vind je in Amsterdam. Dit is de Diepenbrockbuurt, waar een woning gemiddeld 2,48 miljoen euro kost.

Bron: Calcasa
Bron: Calcasa

Forse toename buiten de Randstad

In Amsterdam en Rotterdam steeg het aantal miljoenenwoningen in 2020 relatief weinig met circa 20 procent. Daarentegen nam het aantal miljoenenwoningen in Den Haag en Utrecht met zo'n 50 procent aanzienlijk toe.

Wel is Amsterdam nog altijd de stad met de meeste miljoenenwoningen. Daar zijn meer dan 14.000 miljoenenhuizen. Alleen al op de Keizersgracht staan meer dan 500 van dit soort woningen.

Ook in andere steden in de Randstad zijn er flink wat miljoenenwoningen bijgekomen. Blikvangers zijn Zoetermeer (+79 procent), Dordrecht (+65 procent) en Leiden (+63 procent).

Bron: Calcasa
Bron: Calcasa

Maar het zijn vooral de steden buiten de Randstad die de hoogste groeipercentages laten zien. Zo nam in Zwolle het aantal miljoenenwoningen met 92 procent toe en zijn er in Tilburg en Eindhoven steeg het aantal miljoenenhuizen met 70 procent.

In Leeuwarden en Lelystad is zelfs meer dan een verdubbeling opgetreden, maar daar ligt het aantal miljoenenwoningen nog erg laag, waardoor het percentage wat vertekend is.

Gemiddeld 180 m² voor 1 miljoen euro

Een gevolg van de prijsstijgingen is dat de vierkante meterprijs voor een miljoenenhuis historisch hoog is. In 2020 is de gemiddelde vierkante meterprijs van een miljoenenwoning 6.220 euro, een stijging van 4,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Voor een miljoen euro krijg je gemiddeld 180 vierkante meter. De onderlinge verschillende tussen steden zijn echter groot.

In Den Haag krijg je voor een miljoen euro gemiddeld 190 vierkante meter aan oppervlakte voor een woning. In Utrecht en Haarlem is dit ongeveer 16 vierkante meter, maar in Amsterdam is dit slechts 120 vierkante meter.

LEES OOK: 6 dingen waar je op moet letten als je een hypotheek van €1 miljoen of meer wil