Miljardair worden betekent niet altijd dat je de rest van je leven superrijk blijft. Economische recessies, verkeerde beleggingen en zelfs massale fraudezaken – er zijn legio redenen waarom bekende miljardairs op een zeker moment failliet zijn gegaan.

Sommigen van hen zijn weer opgekrabbeld en net zo rijk geworden als voorheen. Anderen slaagden daar niet in.

Bekijk hieronder een overzicht van negen miljardairs die financieel in het slop raakten.


Fotomodel Patricia Kluge investeerde een groot deel van haar echtscheidingsbuit in haar eigen wijngaard. Toen de vastgoedmarkt instortte, verloor ze alles en moest ze haar sieraden en kunstwerken verkopen.

Foto: Patricia Kluge en haar derde man, Bill Moses, in 2003. Dave M. Benett/Contributor/Getty Images

Voormalig topmodel Patricia Kluge ontmoette haar tweede echtgenoot, John W. Kluge, in 1981 tijdens een reis naar New York. Bingo, want Kluge was 5 miljard dollar waard en gold als Forbes‘ rijkste man in de VS. In 1981 trouwde hij met Patricia.

Negen later jaar ging het echtpaar uit elkaar. Patricia Kluge sleepte er een mooie regeling uit met een jaarlijkse vergoeding van 1 miljoen dollar, plus het landgoed Albemarle.

Kluge belegde haar geld in vastgoed en bijzondere wijnen en had een eigen wijngaard van 364 hectaren. Haar wijnavontuur leek aanvankelijk een succes en de wijn van Kluge werd zelfs geschonken op de bruiloft van Chelsea Clinton.

Een reeks slechte investeringen vlak voor de financiële crisis van 2008 (waaronder een enorme kapitaalinjectie in haar landgoed) pakte desastreus uit. In 2011 kocht Donald Trump de wijnmakerij Albemarle voor een fractie van de waarde, nadat deze in beslag was genomen door Bank of America.

Patricia Kluge veilde al haar mooie sieraden en dure spulletjes om zichzelf te redden van een faillissement. Tevergeefs, Kluge vroeg in juni 2011 persoonlijk faillissement aan.


De Indiase zakentycoon Vijay Mallya verloor het grootste deel van zijn fortuin toen hij grootschalige schulden niet meer kon afbetalen.

Foto: Vijay Mallya. Bron: Reuters

De voormalige miljardair Vijay Mallya was een prominente dranktycoon die bekendstond om zijn extravagante en feestelijke levensstijl. Hij was ook eigenaar van de inmiddels ter ziele gegane Indiase luchtvaartmaatschappij Kingfisher Airlines. Begin 2012 bleek dat Mallya tal van leningen bij banken had afgesloten, in een poging om zijn luchtvaartbedrijf draaiende te houden.

Toen hij in gebreke bleef met rentebetalingen, kwamen de Indiase banken achter hem aan en vluchtte hij met een diplomatiek paspoort naar het Verenigd Koninkrijk – dat had hij omdat hij parlementslid in India was. De Indiase justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Volgens de Business Standard wordt de zakenman beschuldigd van "financiële fraude en witwassen voor een bedrag van naar schatting 90 miljard rupees". Omgerekend is dat ongeveer 1,3 miljard euro.


Sean Quinn was ooit de rijkste man in Ierland. Door ongelukkige investeringen in een Ierse bank raakte Quinn het grootste deel van zijn fortuin van 2,5 miljard euro kwijt.

Foto: PETER MUHLY/Stringer/Getty Images

Sean Quinn had veel succes met zijn investeringen in plastic, glas en hotels. Hij had ook een aandeel van 25 procent in Anglo Irish Bank, een bank die tijdens de financiële crisis van 2008 door de Ierse staat moest worden gered. Dat was het begin van een juridische strijd tussen de familie Quinn en de bank.

Quinn, ooit beschouwd als de rijkste man in Ierland, verloor het grootste deel van zijn fortuin van omgerekend zo'n 2,5 miljard euro. Op enig moment zei de staatsinstelling die Anglo Irish Bank overnam dat Quinn de bank meer dan 2 miljard euro schuldig was.

In 2012 werd Quinn door een rechtbank in Dublin persoonlijk failliet verklaard.


Jocelyn Wildenstein, beter bekend als Catwoman vanwege haar gebotoxte, katachtige verschijning, smeet maandelijks naar verluidt 1 miljoen dollar over de balk. In mei 2018 werd ze bankroet verklaard, ze had nog nul dollar op haar rekening.

Foto: Jocelyn Wildenstein. Grant Lamos IV/Stringer/Getty Images

Ooit was ze miljarden waard, maar dat is volgens Money nu echt verleden tijd. In mei 2018 vroeg de voormalige echtgenote van miljardair en kunsthandelaar Alec Wildenstein persoonlijk faillissement aan. Volgens de New York Post meldde ze nog maar 0 dollar op haar rekening te hebben en rond te moeten komen van 900 dollar aan uitkeringen en giften van vrienden en familie.

Veel van haar financiële problemen waren volgens Joycelyn te wijten aan een beroerde echtscheidingsregeling. Het grootste deel van de 2,5 miljard dollar die ze aan alimentatie kreeg, had ze opgebrast. Maar Wildenstein zei tegen de New York Post dat haar veel meer was beloofd.


Bernard "Bernie" Madoff heeft de twijfelachtige eer leider te zijn van het grootste piramidespel in de Amerikaanse geschiedenis. De verliezen van zijn investeerders stapelden zich op tot ongeveer 65 miljard dollar, maar bleven tientallen jaren onopgemerkt.

Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Bernie Madoff staat alom bekend als de leider van het grootste piramidespel in de Amerikaanse geschiedenis. Als veteraan uit de financiële sector bleef Madoff tientallen jaren buiten beeld bij justitie in de VS. Tot het financiële kaartenhuis van Madoff in 2008 instortte.

Vóór het schandaal hadden hij en zijn vrouw een geschat vermogen van elk ruim 800 miljoen dollar. Nu is het enige wat Madoff nog heeft een levenslange gevangenisstraf.

Hoe kwam hij er zo lang mee weg? Madoff leek betrouwbaar. Hij was in 1960 gestart met een eigen vermogensbeheerder en zat ooit in het bestuur van technologiebeurs Nasdaq.

Zijn val werd ingeluid toen beleggers die geld hadden gestoken in de fondsen van Madoff, liefst 7 miljard dollar terug wilden hebben. Madoff had op dat moment slechts 200- tot 300 miljoen dollar om uit te keren.

Madoff lichtte goedgelovige beleggers voor ongeveer 65 miljard dollar op, aldus CNN Business. Op het hoogtepunt van zijn zwendel bezat Madoff om en nabij de 20 miljard dollar aan beheerd vermogen. Hij werd uiteindelijk veroordeeld voor elf fraudezaken, het witwassen van geld, meineed en diefstal.

Bernie Madoff kreeg een maximumstraf van 150 jaar. Voor hij de cel in ging, sloot Madoff een deal met zijn aanklagers. In ruil voor het opgeven van het grootste deel van zijn rijkdom – een geschatte waarde van 80 miljoen dollar aan "herenhuizen, juwelen, auto's en kunst" – kreeg zijn vrouw, Ruth Madoff, 2,5 miljoen dollar.


Onderneemster Elizabeth Holmes was ooit de ster van Silicon Valley met een geschat vermogen van 5 miljard dollar. Haar bloedtestbedrijf, Theranos, kwam in de problemen toen bleek dat testen zeer onnauwkeurig waren. Holmes werd in juni 2018 beschuldigd van fraude.

Foto: Elizabeth Holmes. Jeff Chiu/AP

Elizabeth Holmes werd ooit geprezen als een ster in Silicon Valley. Haar startup Theranos stond begin deze eeuw volop in de belangstelling als grote investeringsbelofte. Het bedrijf beloofde een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop patiënten voor verschillende ziekten en aandoeningen worden getest en behandeld.

Eind 2004 had het bedrijf ongeveer 6 miljoen dollar opgehaald bij particuliere investeerders, van wie sommigen sterke persoonlijke banden hadden met Holmes.

In 2012 probeerde Holmes de tests aan het Amerikaanse leger te slijten. Defensie sprak vervolgens zijn zorgen uit bij de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit. Toen het leger de test wilde onderzoeken, bleek "het apparaat nog in ontwikkeling".

In november 2015 verloor Theranos twee grote samenwerkingsverbanden met supermarkten Safeway en Walgreens. In 2016 concludeerde een Amerikaanse overheidsinstantie die bloedtests reguleert, dat de tests van Theranos een veiligheidsrisico voor patiënten konden vormen.

Na meerdere rechtszaken, ontslagen bij het bedrijf en een aanklacht van justitie in de VS dat Holmes "massale fraude" had gepleegd, sloot Theranos in september 2018 de deuren en voorkwam daarmee een faillissement.

Holmes en haar partner Sunny Balwani zijn aangeklaagd voor fraude. De strafzaak begint in augustus 2020. Forbes schat het vermogen van Holmes inmiddels op nul dollar.


Björgólfur Gudmundsson was ooit de op een na rijkste man in IJsland en een belangrijke aandeelhouder van de IJslandse bank Landsbanki. Toen de bank in oktober 2008 ten onder ging, verloor Gudmundsson vrijwel zijn hele fortuin.

Foto: IAN KINGTON/Stringer/Getty Images

De IJslandse magnaat Björgólfur Gudmundsson maakte fortuin in de brouwerijsector. Hij was ook eigenaar van het Britse voetbalteam West Ham United.

In 2009 vroeg de man, die ooit de op een na rijkste man van IJsland was, echter faillissement aan. Hij had een enorme schuld van omgerekend bijna 700 miljoen euro.

Een belangrijke reden van Gudmundssons val was de ineenstorting van de IJslandse economie als gevolg van de kredietcrisis van 2008. Gudmundsson en zijn zoon, Björgólfur "Thor" Gudmundsson, waren beiden grote aandeelhouders van de IJslandse bank Landsbanki, die in oktober 2008 ten onder ging. In Nederland viel hierdoor de internetspaarbank Icesave om, een dochterbedrijf van Landsbanki.

In december van datzelfde jaar waardeerde zakenblad Forbes het geschatte vermogen van Gudmundsson af van 1,2 miljard dollar naar 0 dollar. Zijn zoon verdween geheel van de rijkenlijst van Forbes, maar verdiende een groot deel van zijn rijkdom weer terug, in wat Forbes een 'waanzinnige comeback' noemde.


Eike Batista was ooit de rijkste man van Brazilië met een vermogen van ruim 25 miljard euro. In 2013 ging zijn oliebedrijf OGX failliet, in 2018 werd hij veroordeeld tot 30 jaar cel wegens het omkopen van de voormalige gouverneur van Rio de Janeiro, Sergio Cabral.

Foto: Eike Batista. Bron: REUTERS/Paulo Whitaker

Eike Batista droomde er ooit van de rijkste man ter wereld te worden. Toen zijn oliebedrijf OGX in 2013 omviel, ging die droom in rook op.

De selfmade miljardair was een inspiratie voor jonge Brazilianen en stond bekend om zijn luxueuze levensstijl, aldus de BBC. In 2012 stond hij zevende op de lijst met rijkste mensen ter wereld, met een geschat vermogen van ruim 25 miljard euro.

Maar toen de Braziliaanse economie langzamer ging draaien en zijn oliebedrijf niet meer aan verwachtingen kon voldoen, zag hij zich genoodzaakt om in 2013 een faillissement aan te vragen.

Toen Braziliaanse autoriteiten onderzochten waarom een aantal toonaangevende bedrijven in Brazilië zo snel ten onder was gegaan, stuitten ze op witwaspraktijken en corruptie.

Batista werd in januari 2017 aangeklaagd en in juli 2018 veroordeeld tot 30 jaar cel voor het omkopen van Sergio Cabral, de voormalige gouverneur van Rio de Janeiro.


President Donald Trump is persoonlijk nooit failliet gegaan, maar zes bedrijven van de vastgoedtycoon zijn omgevallen.

Foto: President Donald Trump. Bron: Evan Vucci/AP Photo

President Donald Trump heeft ervaring met faillissementen. Persoonlijk is Trump nooit bankroet geweest, maar een aantal bedrijven die hij heeft opgezet, hebben het niet gered.

In 1991 viel het Taj Mahal-casino in Atlantic City om, toen het gokbedrijf niet meer in staat bleek om de rente op schulden te betalen. Twee andere casino'svan Trump zijn op vergelijkbare wijze kopje onder gegaan, evenals het Plaza Hotel in New York.

De site PolitiFact ontdekte dat er nog twee andere faillissementen zijn geweest van bedrijven van Trump: eentje betrof Trump Hotels and Casinos Resorts in 2004, dat 1,8 miljard dollar aan schulden had. Een ander faillissement was dat van Trump Entertainment Resorts in 2009.

Trump zelf lijkt zich niet al te veel te bekommeren om faillissementen. In 2016 werd Trump tijdens een debat voor de Republikeinse nominatie van het presidentschap gevraagd of hij geschikt was om het land te leiden, gelet de reeks van faillissementen.

Trump antwoordde: "Ik heb gebruikgemaakt van de wetten van dit land op het gebied van faillissementsrecht, zoals de beste zakenmensen waarover je dagelijks leest dat hebben gedaan. Zo heb ik geweldige dingen kunnen doen voor mijn bedrijf, voor mezelf, voor werknemers, mijn familie, enzovoorts."

Lees meer over miljardairs: