Voor de superrijken op deze wereld is een miljard dollar of euro op de eerste plaats een cijferreeks op een computerscherm.

Als je 138 miljard dollar bezit, zoals Amazon-oprichter Jeff Bezos, dan knipper je niet met je ogen als er de ene dag een miljard bij komt en de andere een miljard afgaat.

Maar op jaarbasis kunnen vermogensschommelingen van superrijken best indrukwekkend zijn. Daarom bekeken we hoe miljardairs uit de Bloomberg Miljardairslijst de kerstdagen in gaan.

Geldt in 2018 de aloude slogan, de rijken worden rijker? Of zijn er ook rijken die gevoelige verliezen leden?

Business Insider keek naar grootste winnaars en verliezers in 2018 tot 13 december. Daarbij gaan we uit van de absolute bedragen in dollars.

Tesla's Elon Musk valt net buiten de top 5 van grootste winnaars. Maar ondanks het roerige jaar, met productievertraging bij Tesla's Model 3 en het debacle rond een op Twitter aangekondigde beursexit, bleven beleggers Musk trouw....op papier werd Musk ruim 5 miljard dollar rijker.

Spoiler: Mark Zuckerberg is veruit de grootste verliezer in 2018. Hij verloor, in de Nederlandse context, bijna een modaal salaris...per minuut.

Bekijk hieronder het overzicht van de grootste winnaars en verliezers.


Miljardairsleed: grootste verliezers

Mark Zuckerberg (Facebook): verlies $15,6 miljard (vermogen $57,2 miljard)

Facebook kwam in 2018 in zwaar weer. Inbreuk op de privacy van gebruikers zorgde voor veel onrust. Gegevens van 50 miljoen Facebook-leden werden ontfutseld door databureau Cambridge Analytica.

Daarnaast is er dit jaar steeds meer kritiek gekomen op de manier waarop het dataschandaal door Zuckerberg en diens operationeel directeur Sheryl Sandberg is aangepakt. Probleem voor activistische beleggers is echter dat mede-oprichter Zuckerberg via speciale stemrechten volledige controle heeft, ondanks het feit dat Facebook beurgenoteerd is.

In 2018 hebben beleggers daarom vooral met de voeten gestemd, aangezien het de facto onmogelijk is om Zuckerberg ter verantwoording te roepen. De koers van het aandeel Facebook is in twaalf maanden met bijna 20 procent gedaald. En dat raakt het vermogen van Mark.

Zuckerberg verloor bijna 16 miljard dollar, omgerekend zo'n 30 duizend dollar per minuut, ofwel 26.548 euro per minuut.


Georg Schaeffler (investeerder) verlies $13,3 miljard (vermogen $10,8 miljard)

Georg Schaeffler is een Duitse industrieel. De zoon van de oprichter van de Schaeffler Group had in 2018 een minder jaar, om het voorzichtig te zeggen. Hij verloor 13,3 miljard dollar en is nu nog goed voor 10,8 miljard dollar. Georg werd daarmee relatief hard geraakt: zijn vermogen kelderde dit jaar met 55 procent.

Georg's moeder, Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann, die ook aandelen in de Schaeffler Group heeft, leed dit jaar ook een gevoelig verlies. Ze startte het jaar met een vermogen van ruim 6 miljard dollar. Inmiddels is ze al uit de top 500 van rijkste miljardairs ter wereld gevallen.

Moeder en zoon Schaeffler zijn de meerderheidsaandeelhouders van bandenmaker Continental. Het aandeel dat het bedrijf verloor dit jaar meer dan 40 procent van z'n waarde.


Amancio Ortega (Inditex) verlies $11,0 miljard (vermogen $64,4 miljard)

Amancio Ortega Gaona, oprichter van kledingconcern Inditex, was vrijdag even de rijkste man ter wereld. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes ging de Spaanse multimiljardair korte tijd Microsoft-oprichter Bill Gates voorbij op het lijstje van superrijken.

EPA

De Spaanse ondernemer Amancio Ortega heeft een meerderheidsbelang in Inditex, de grootste kledingretailer ter wereld. Het in Spanje gevestigde bedrijf is de moedermaatschappij van Zara en acht andere retailmerken.

Inditex exploiteert meer dan 7.400 winkels en boekt op jaarbasis zo'n 25 miljard euro omzet. Hij is ook eigenaar van premium kantoor- en winkelpanden wereldwijd.

Ook hier is een zwakke beursprestatie de belangrijkste reden voor de vermogensdaling. Het aandeel Inditex zakt dit jaar met bijna 20 procent. Relatief doet dit Ortega overigens niet heel veel pijn, want bij een verlies van 11 miljard dollar, houdt hij nog altijd 64 miljard dollar over.


Wang Jianlin (Dalian Wanda Group): verlies $10,4 miljard (vermogen $18,2 miljard)

De Chinese zakentycoon Wang Jianlin is de oprichter en voorzitter van de Dalian Wanda Group, een concern met belangen in vastgoedontwikkeling, bioscopen en detailhandel.

Het vermogensverlies van Wang heeft vooral te maken met de zwakke beursprestaties van Aziatische aandelen dit jaar. Dalina Wanda Group heeft ook bezittingen verkocht om hoge schulden af te betalen.

Het in Beijing gevestigde bedrijf had in 2017 een omzet van 34 miljard dollar. Het werd 's werelds grootste bioscoopexploitant, na de aankoop van AMC Entertainment voor 2,6 miljard dollar in 2012.

Wang Jianlin is een kunstliefhebber. Hij kocht Picasso's 'Claude en Paloma' op een veiling in november 2013.


Carlos Slim (America Movil): verlies $8,6 miljard (vermogen $52,9 miljard)

Slim controleert America Movil, de grootste mobiele telefoonoperator in Latijns-Amerika. Hij heeft belangen in het bankwezen en de mijnbouw, evenals belangen in beursgenoteerde bedrijven, waaronder de New York Times en Caixabank. Via het familievehikel Grupo Carso heeft hij ook belangen in de Mexicaanse bouwsector.

De Mexicaan had het ooit voorzien op het Nederlandse KPN. Carlos Slim wist met zijn gespreide beleggingen dit jaar geen winst te boeken. Hij verloor maar liefst 8,6 miljard dollar in 2018.



Miljardairs: de grootste winnaars

Jeff Bezos (Amazon): winst $38,7 miljard (vermogen $138 miljard)

De grote winnaar in 2018 is en blijft de rijkste man ter wereld. Jeff Bezos, de man achter webwinkel Amazon, kon 38,7 miljard dollar bijboeken. Amazon heeft een beurswaarde van bijna 800 miljard dollar.

Bezos baarde recent opzien door zijn werknemers te vertellen dat Amazon op een dag failliet zal gaan. De geschiedenis laat inderdaad zien dat bedrijven niet het eeuwige leven hebben. Er zijn niet zoveel bedrijven die tientallen jaren succesvol zijn. Maar voorlopig groeit en bloeit Amazon en Bezos plukt de vruchten.


Lei Jun (Xiaomi): winst $9,2 miljard (vermogen $12,5 miljard)

xiaomi beursgang lei jun

Reuters

Het vermogen van de Chinese techondernemer Lei Jun steeg relatief het hardst. Zijn vermogen groeide met 9,2 miljard tot 12,5 miljard. Zijn startvermogen van 3,3 miljard ging dus bijna 4 keer over de kop.

Lei Juni is medeoprichter en topman van van Xiaomi, een Chinese smartphone producent die concurreert met Apple en Samsung.


Steve Ballmer (Microsoft-aandeelhouder):  winst $8,2 miljard (vermogen $41,1 miljard)

steve ballmer microsoft investeren twitter

Steve Ballmer is een voormalige topman van Microsoft. Hij trad in 2014 af als bestuursvoorzitter en bleef sindsdien de grootste individuele aandeelhouder van het bedrijf.

De ironie wil dat Ballmer's opvolger Satya Nadella van beleggers steeds meer waardering krijgt voor de transformatie die Microsoft doormaakt richting cloud-gebaseerde diensten. Het aandeel Microsoft steeg dit jaar met bijna 30 procent. Ofwel: kassa voor Ballmer.


Colin Huang (Pinduoduo):  winst $7,2 miljard (vermogen $11,7 miljard)

Huang is de oprichter en topman van Pinduoduo, een Chinese e-commerce operator die gesteund wordt door online gigant Tencent (het bedrijf achter WeChat0.


Tadashi Yanai (Fast Retailing): winst $6,6 miljard (vermogen $27,1 miljard)

Na vier technologietycoons toch ook een retailer in de top vijf van winnaars. Tadashi Yanai is de rijkste man van Japan.

Hij is voorzitter en grootaandeelhouder van Fast Retailing, de grootste kledingretailer in Azië, bekend van Uniqlo. De in Tokio gevestigde onderneming heeft ongeveer 1.000 winkels.

Yanai bezit twee golfbanen op Hawaiiaanse eiland Maui. Hij start zijn werkdag graag om 7 uur in de ochtend. Hij wil graag 's middags om 4 uur weer thuis zijn, weet Bloomberg te melden.