Veel miljardairs zijn ondernemers die rijk zijn geworden door de waardegroei van hun bedrijf.

In sommige branches is het makkelijker om de waarde van een onderneming fors te laten groeien dan in andere.

Denk bijvoorbeeld aan techbedrijven, vastgoed of voeding & drank.

Bekijk het overzicht van typische sectoren waar ondernemers uitgroeien tot miljardairs.

Miljardair worden is doorgaans geen kwestie van een hoog salaris. Zelfs als je een paar miljoen per jaar verdient, red je het niet om daar in veertig jaar 1.000 miljoen van te maken. De typische route voor miljardairs is anders: ondernemen en met een groot aandelenbelang in je bedrijf profiteren van waardegroei.

In sommige sectoren is waardegroei makkelijker te realiseren dan in andere.

Kijk je bijvoorbeeld naar de miljardairsindex die persbureau Bloomberg bijhoudt, dan zijn er bij de ranglijst van de 500 rijkste mensen ter wereld bepaalde sectoren duidelijk oververtegenwoordigd.

Hieronder nemen we acht sectoren door die volgens de Bloomberg Billionaires Index relatief veel miljardairs opleveren. En we checken ook even hoe dat zich verhoudt tot de herkomst van het fortuin van Nederlandse miljardairs.

Voor iedereen die samen met Travie McCoy en Bruno Mars zingt: "I wanna be a billionaire...so f****** bad!"


8. Detailhandel: fast fashion en supermarkten

Oprichter Amancio Ortega van Inditex. Foto: EPA
Oprichter Amancio Ortega van Inditex. Foto: EPA

Zo'n 7 procent van de 500 rijkste mensen ter wereld heeft zijn rijkdom te danken aan de detailhandel, kun je opmaken uit de Bloomberg Billionaires Index. Dat geldt bijvoorbeeld voor Amancio Ortega, de Spaanse oprichter van Inditex, het moederbedrijf van de modeketen Zara. Ortega heeft een vermogen van naar schatting ruim 48 miljard euro.

Volume draaien en veel verkopen tegen kleine bedragen heeft ook de familie achter de Duitse discounter Aldi de miljardairsstatus opgeleverd. Het vermogen van Karl Albrecht jr. wordt op 10 miljard euro geschat.

Lees ook: Dit is de familie Albrecht: de geheimzinnige erfgenamen van het Aldi-imperium die samen €34 miljard waard zijn

In Nederland figureert Karel van Eerd van de familie achter supermarktketen Jumbo met een geschat vermogen van 2,3 miljard euro in de top 10 van de Quote 500 van afgelopen jaar.


7. Voeding & Drank: bier en snoep

Charlene de Carvalho-Heineken. Foto ANP
Charlene de Carvalho-Heineken. Foto ANP

Een biertje of een snoepreep waar veel mensen dol op zijn. Daar kun je erg rijk mee worden. De sectoren voeding en drank zijn goed voor 8 procent van de miljardairs uit de Bloomberg Billionaires Index.

In Nederland is Charlene de Carvalho-Heineken een goed voorbeeld van de verdienkracht van een sterk drankmerk. Officieel is de erfgename van het Heineken-imperium de rijkste persoon van Nederland met een geschat vermogen van ruim 14 miljard euro.

Ook de erfgenamen van het Amerikaanse snoepbedrijf Mars, zus en broer Jacqueline en John Mars, behoren tot de rijkere miljardairs in de wereld met elk een vermogen van omgerekend 33 miljard euro, volgens de Bloomberg Billionaires Index.


6. Consumentenproducten: Louis Vuitton-tasjes en Luxaflex

Bernard Arnault van luxeconcern LVMH. Foto: Reuters
Bernard Arnault van luxeconcern LVMH. Foto: Reuters

Van dure tassen van Louis Vuitton tot de praktische huisdecoratie van Luxaflex: ook daar valt een vermogen mee te verdienen. Succesvolle makers van consumentenproducten hebben een aandeel van 8 procent bij de 500 rijksten ter wereld.

Modekeizer Bernard Arnault van luxeconcern LVMH mag zich bijvoorbeeld de rijkste man van Europa noemen met een geschat vermogen van zo'n 75 miljard euro.

In Nederland staat Ralph Sonnenberg van raambekledingproducent Hunter Douglas (onder meer Luxaflex) hoog in de Quote 500 met een geschat vermogen van 2,6 miljard euro.


5. Finance: speculeren en investeren

Superspeculant George Soros. Foto: Reuters
Superspeculant George Soros. Foto: Reuters

Succesvolle beleggers kunnen heel rijk worden. De financiële sector is goed voor 8 procent van de miljardairs uit de Bloomberg Billionaires Index.

Superbelegger Warren Buffett behoort tot de rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van omgerekend ruim 64 miljard euro. Maar ook speculant George Soros is een bekend voorbeeld met een vermogen van naar schatting ruim 6 miljard euro.

Soros werd bekend als superspeculant die in 1992 veel geld verdiende met een succesvolle speculatie tegen het Britse pond.

De hedgefondsen van Soros proberen met slimme gokjes geld te verdienen op de beurs en dat is een hele andere strategie dan die van Buffett. Eigenlijk is Buffett meer een langetermijninvesteerder in bedrijven die waardegroei kunnen laten zien.

Een Nederlandse tegenhanger? Dan komt wellicht investeerder Marcel Boekhoorn in de buurt. Met zijn investeringsvehikel Ramphastos Investments is Boekhoorn onder meer eigenaar van de HEMA. Zijn vermogen wordt door Quote geschat op zo'n 2 miljard euro.


4. Vastgoed: rendement uit stenen

Vastgoedtycoon Thomas Kwok uit Hongkong. Foto: Reuters
Vastgoedtycoon Thomas Kwok uit Hongkong. Foto: Reuters

Investeren in vastgoed kan ook een lucratieve business zijn. Daar heeft 8 procent van 500 rijkste mensen uit de Bloomberg Billionaires Index zijn geld mee verdiend.

Bekend voorbeeld is de Hongkongse vastgoedtycoon Thomas Kwok van het bedrijf Sun Hung Kai Properties, met een geschat vermogen van omgerekend 9 miljard euro.

Ook de Quote 500 telt enkele hoog genoteerde vastgoedtycoons zoals Lesley Bamberger en Ronny Rosenbaum.


3. Industrie: aluminium en chemie

De Russische zakenman Viktor Vekselberg. Foto: Reuters
De Russische zakenman Viktor Vekselberg. Foto: Reuters

Fabrieken! Daar kun je ver mee komen. Ongeveer 10 procent van de miljardairs uit de Bloomberg Billionaires Index komt uit de industrie.

Misschien niet de meest bekende namen, maar de Russische zakenman Viktor Vekselberg uit Sint Petersburg bouwde een vermogen van naar schatting 13 miljard euro op in onder meer de aluminiumindustrie.

In Nederland behoort Hans Melchers, die eigenaar was van het Arnhemse bedrijf Melchemie, tot de industriële miljardairs met een geschat vermogen van 2,4 miljard euro.


2. Conglomeraat: allegaartje van bedrijven

De Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Foto: Reuters
De Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Foto: Reuters

Niet op één paard gokken maar in meerdere bedrijfstakken tegelijk opereren. Het conglomeraat levert ook de nodige miljardairs op. Ongeveer 11 procent van de rijken uit de Bloomberg Billionaires Index heeft zo extreem veel geld verdiend.

Typisch voorbeeld is de Mexicaanse zakenman Carlos Slim die groot werd met telecombedrijven, maar zich ook mengde in de mijnbouw, tabak en auto-industrie. Slim heeft naar schatting een vermogen van omgerekend 42 miljard euro.


1. Technologie: software en fintech

Microsoft-oprichter Bill Gates. Foto: Reuters
Microsoft-oprichter Bill Gates. Foto: Reuters

Dan de sector die de meeste miljardairs voortbrengt: technologie is goed voor ongeveer 14 procent van 500 rijksten uit de Bloomberg Billionaires Index.

Typisch voorbeeld is Microsoft-oprichter Bill Gates, met een geschat vermogen van omgerekend 100 miljard euro één van de drie rijkste mensen ter wereld.

In de top 10 van de Quote 500 zitten geen techmiljardairs. Maar de laatste jaren is er wel enige beweging te zien op dit vlak. Zo zijn Arjan Schuijff en Pieter van der Does van fintechbedrijf Adyen bezig aan een flinke opmars in de Quote 500 en mochten zij zich afgelopen jaar tot de miljardairsclub rekenen.


LEES OOK: Dit zijn slechte gewoontes die rijke mensen vermijden en die bakken met geld kosten