Het elektronicaseizoen barstte een paar weken geleden al los met nieuwe smartphones, maar komt nu echt op stoom met een nieuwe topcomputer van Microsoft: de Surface Book 2.

Twee dikke beloftes krijg je er gratis bij: een accuduur van een 17 uur bij het kijken van video én een rekenkracht die dubbel zo groot zou zijn als de MacBook Pro.

Net als zijn voorganger is de Surface Book 2 dus een regelrechte Apple-uitdager.

In San Francisco had ik vorige week de gelegenheid om deze machine uit te proberen. Hoewel het natuurlijk lastig is om die forse claims te testen in een paar minuten, kan ik wel zeggen dat ik enorm onder de indruk was.

De Surface Book 2 is een evolutie in plaats van een revolutie, met een paar kleine aanpassingen ten opzichte van het originele model uit 2015. Maar dat is uitstekend nieuws als je het mij vraagt, want de voorganger was meer dan uitstekend.


Dit is de Surface Book 2, de krachtigste machine die Microsoft ooit maakte. De accu gaat volgens het bedrijf maximaal 17 uur mee bij het kijken van video.

Foto: Matt Weinberger/Business Insider

De Surface Book 2 is verkrijgbaar in twee maten: 13,5 en 15 inch. Vooralsnog komt alleen de kleinere versie naar de Benelux, voor een prijs die begint bij 1.749 euro.

Links de 15 inch-uitvoering. Foto: Matt Weinberger/Business Insider

Je kunt het scherm loskoppelen om er een losse tablet van te maken.

Foto: Matt Weinberger/Business Insider

Hier bemerk je de eerste echte verbeteringen, want zelfs de 15 inch-tablet is nog licht genoeg om met één hand vast te houden. Solo houdt de tablet het 5 uur vol zonder netstroom.

Foto: Matt Weinberger/Business Insider

De tablet past ook achterwaarts op het toetsenbord...

Foto: Matt Weinberger/Business Insider

...en dan is het een dikkere tablet, en gaat de accu langer mee.

Foto: Matt Weinberger/Business Insider

Ook niet onbelangrijk: de Surface Book 2 heeft een USB-C-poort, op de foto te zien onder de stylus. Dat is een primeur voor een apparaat in de Surface-reeks. Via de aansluiting kun je het apparaat opladen, maar dat zal volgens Microsoft erg langzaam gaan. De USB-C-poort is eigenlijk bedoeld om beamers en monitoren aan te sluiten.


Het scharnier tussen het toetsenbordgedeelte en het scherm is opnieuw ontworpen, zodat het loskoppelen soepeler en sneller gaat. Tegelijkertijd voelt de constructie een stuk steviger aan.

Foto: Matt Weinberger/Business Insider

Het toetsenbord en de trackpad zijn ook onder handen genomen en zijn nu nog comfortabeler.

Foto: Matt Weinberger/Business Insider

Microsoft stelt dat de Surface Book 2 twee keer zo krachtig is als een MacBook Pro. Die claim kan ik nog niet bevestigen, maar ik zag wel hoe iemand games speelde als Cuphead en Gears of War 4 zonder haperingen.

Foto: Matt Weinberger/Business Insider

Kortom, de originele Surface Book was al goed, maar Microsoft maakt 'm nu nog iets beter.

Foto: Matt Weinberger/Business Insider
In Nederland komt vooralsnog alleen de 13,5 inch-versie op de markt. Die is verkrijgbaar vanaf 1.749 euro.

Microsoft vindt de Surface Book niet opnieuw uit. Maar gezien hoe blij ik was met de eerste versie (hieronder op de foto), kijk ik er enorm naar uit om de Surface Book 2 echt aan de tand te voelen.

Foto: Melia Robinson/Business Insider

Benieuwd naar de eerste Surface Book? Lees dan onze recensie »