ChatGPT, de ‘intelligente’ chatbot van startup OpenAI, is helemaal ‘hot’ en social media-kanalen staan vol met voorbeelden van teksten die je met het systeem vrij gemakkelijk lijkt te kunnen genereren. Een wake-up call voor andere bedrijven?

Directieleden van Google hebben intern naar verluidt aangegeven dat Google in ieder geval niet snel ook een eigen AI-chatbot gaat lanceren om te concurreren met ChatGPT.

De reden dat zo’n initiatief niet in de strategie van Google past, heeft te maken met de focus op andere toepassingen van artificial intelligence (AI). Bovendien is er een fors reputatierisico voor Google als een eigen chatbot op basis van kunstmatige intelligentie mislukt. Voor een startup ligt dat anders.

Tijdens een recente personeelsvergadering zei hoofd artificial intelligence Jeff Dean van Google dat het bedrijf “conservatievere beslissingen moet nemen dan een kleine startup”, zo schrijft CNBC.

Een medewerker had gevraagd of het geen 'gemiste kans' zou zijn, als Google het nalaat een eigen AI-bot te lanceren. Google heeft immers al eigen conversatietechnologie heeft zoals LaMDA, het Language Model for Dialogue Applications. 

Dean zei dat de technologie van Google zeker net zo capabel is als de populaire chatbot. Maar... Google is volgens hem kwetsbaarder voor problemen als bias en foutieve informatie in de antwoorden. Het afbreukrisico is voor het bedrijf veel groter dan bij een kleiner bedrijf, omdat meer dan een miljard mensen Google gebruiken en afhankelijk zijn van Google om informatie te zoeken.

OpenAI erkent de beperkingen van het eigen systeem

"We zijn absoluut op zoek om dit soort dingen uit te brengen als onderdeel van echte producten en in dingen waarin het taalmodel prominenter aanwezig is in plaats van onder de dekmantel waar we het tot nu toe hebben gebruikt," zei Dean over het gebruik van kunstmatige intelligentie door Google. "Maar het is heel belangrijk dat we dit goed aanpakken."

Andere punten van zorg zijn de beperkingen van bots zoals ChatGPT die ook in een blogpost van OpenAI worden genoemd, waaronder "plausibel klinkende maar onjuiste of onzinnige antwoorden", "schadelijke instructies" en "bevooroordeeld gedrag" in sommige antwoorden. 

CEO Sam Altman van OpenAI erkende zelf ook de beperkingen van ChatGPT en tweette: "ChatGPT is ongelooflijk beperkt, maar goed genoeg in sommige dingen om een misleidende indruk van echtheid te wekken."

"Het is een vergissing om er nu op te vertrouwen voor iets belangrijks. Het is een voorproefje van vooruitgang; we hebben nog veel werk te doen."

ChatGPT bereikte binnen vijf dagen na zijn lancering meer dan een miljoen gebruikers en wordt gesteund door Microsoft, een belangrijke concurrent van Google. Het bedrijf achter de bot, OpenAI, werd in 2015 mede opgericht door Sam Altman en Elon Musk. Musk nam drie jaar later ontslag als commissaris bij het bedrijf.

LEES OOK: Een sociale robot als oplossing voor het personeelstekort in de zorg: ‘Tonnie’ gaat aan de slag bij de GGZ Oost Brabant