Toen OpenAI, bekend van AI-bot ChatGPT, enkele weken geleden de AI-videogenerator Sora presenteerde, kregen we vrij realistisch ogende beelden van dieren en mensen voorgeschoteld.

Hoe indrukwekkend deze beelden ook waren, stiekem was OpenAI al bezig om de capaciteiten van de AI-tool te verbeteren met behulp van een aantal filmmakers.

Onder de noemer ‘First Impressions‘ presenteert de AI-maker nu de resultaten van deze samenwerkingen: een zevental korte films met allen een unieke insteek. Een ding dat ze gemeen hebben: grenzeloze creativiteit met het verzinnen van dingen die niet bestaan.

Het kan niet gek genoeg. Als je dacht dat een man met een ballon als hoofd behoorlijk vreemd is, dan noemen we ook nog vliegende varkens als voorbeeld.

Maar hoe creatief ook, de films laten ook de tekortkomingen met de technologie zien. Sommige beelden bevatten overduidelijk fouten die verraden dat de video met AI-software is gemaakt. En dat zie je zelfs in films die amper nog raakvlakken met de realiteit hebben.

Wat de filmmakers met Sora maakten zie je hieronder.

Shy Kids - Air Head

Het Canadese kunstenaarstrio Walter Woodman, Sidney Leeder en Patrick Cederberg, werkend onder de naam Shy Kids, kreeg enkele maanden geleden toegang tot Sora om dingen uit te proberen, met als resultaat de film Air Head. Hierin speelt een man met een ballon als hoofd de hoofdrol.

"Hoe goed Sora ook is in het genereren van dingen die echt lijken, wat ons enthousiast maakt is het vermogen om dingen te maken die totaal surrealistisch zijn. Een nieuw tijdperk van abstract expressionisme", aldus Woodman die de film regisseerde.

Josephine Miller - Submerged

Josephine Miller is de creative director van de Londense Oraar Studio. Ze heeft zich gespecialiseerd in digitale mode en 3D-visualisaties.

Miller merkt op dat ze het vooral fijn vindt om snel een concept te kunnen visualiseren op hoge kwaliteit. Volgens haar maakt Sora het makkelijk om haar fantasie zonder technische beperkingen de vrije loop te laten.

Paul Trillo - The Golden Record

Paul Trillo is een kunstenaar, schrijver en regisseur die met enige regelmaat tot beste regisseur op videoplatform Vimeo is benoemd.

"Sora is het krachtigst als je niet iets probeert te reproduceren, maar als je nieuwe en onmogelijke ideeën tot leven wilt brengen die we anders nooit hadden kunnen zien", aldus Trillo op de website van OpenAI.

Nik Kleverov

Nik Kleverov is mede-oprichter van creatief bureau Native Foreign. Hij houdt zich onder andere bezig met het vinden van manieren om met AI te werken, en die heeft hij met Sora tot op zekere hoogte gevonden. Volgens hem is Sora uitermate handig om ideeën snel te visualiseren, waardoor er op voortgeborduurd kan worden.

August Kamp - Sugarize

August Kamp is een muzikant die zijn kans greep om met AI een deel van zijn nieuwe videoclip 'Sugarize' te maken. Wat het precies is, dat laten we aan jou.

Don Allen Stevenson - Beyond our Reality

Don Allen Stevenson werkt vooral met mixed reality, virtual reality en AI. Hij liep naar eigen zeggen al langer rond met het idee dat hij iets met hybride dieren moest doen.  

Dat Allen Stevenson vooral onder de indruk was van de creatieve vrijheid die Sora hem gaf, is vast niet heel vreemd als je naar zijn werk kijkt. Hij is de man die vliegende varkens en de girafflamingo bedacht.

Alexander Reben

Alexander Reben is al enige tijd in dienst van OpenAI, maar werkt daar niet als softwareprogrammeur. Hij is een 'artist in residence'.

Reben maakt in sculpturen die hun oorsprong hebben in AI-creaties en laat zien dat hij dat ook met Sora kan.

LEES OOK: Een door AI gegenereerde rat met een gigantische penis belicht het groeiende probleem van neponderzoek in de wetenschap