• De Amerikaanse topbelegger Michael Burry, bekend van het boek en de film ‘The Big Short’, suggereert dat het fiasco van cryptohandelsplatform FTX kansen biedt voor goud.
  • Ook hint Burry erop dat een verdere daling van de aandelenmarkt eraan zit te komen.
  • Eerder dit jaar stelde Burry dat de koers van de brede S&P 500-index zou kunnen zakken naar een niveau van ongeveer 2.000 punten. Dat zou een halvering zijn vergeleken met de huidige stand van bijna 4.000 punten.
  • Lees ook: Weer een bear market rally op de beurs…of is het deze keer anders?

De Amerikaanse topbelegger Michael Burry heeft deze week gesuggereerd dat er mogelijk kansen liggen voor goud als belegging, na het fiasco rond het omgevallen cryptohandelsplatform FTX.

“Ik heb al vaker gedacht dat het moment voor goud komt als schandalen rond crypto tot besmetting van de markt leiden”, schreef Burry dinsdag in een inmiddels verwijderde tweet.

Burry verwierf faam als personage in het boek en de film ‘The Big Short’ over de kredietcrisis van 2008. Zijn tweet van dinsdag was een duidelijke verwijzing naar de instorting van handelsplatform FTX. Dit heeft inmiddels bredere gevolgen voor andere cryptobedrijven zoals Celsius, Voyager en het crypto-imperium van de broers Tylor en Cameron Winklevoss.

Lees ook: Domino-effect dreigt door val van cryptobeurs FTX: Genesis, BlockFi en Voyager Digital in de problemen

Volgens sommige cryptofans is de bitcoin een vorm van 'digitaal goud'. Zij stellen dat de bitcoin een superieure vorm voor de opslag van waarde is, omdat het aanbod van bitcoins in de loop van de tijd wordt gelimiteerd tot 21 miljoen digitale munten. Dit zou een natuurlijke schaarste creëren die bescherming biedt tegen inflatie.

Dit jaar zijn de koersen van cryptomunten, waaronder de bitcoin, echter fors gedaald, terwijl de inflatie juist zeer hoog is. Zo is de bitcoin dit jaar ongeveer 65 procent in waarde gedaald, terwijl de brede Amerikaanse S&P 500-index voor aandelen ongeveer 17 procent is gezakt.

Wat betreft de goudprijs: die is dit jaar gerekend in Amerikaanse dollars ongeveer 3 procent gezakt naar 1.765 dollar per troy ounce (circa 31,1 gram).

Burry lijkt erop te hinten dat een vertrouwenscrisis op de cryptomarkt gunstig kan uitpakken voor beleggingen als goud, op het moment dat beleggers manieren zoeken om de waarde van hun vermogen te beschermen.

Donkere wolken voor aandelenmarkt

Begin deze week publiceerde Scion Asset Management, de vermogensbeheerder die Burry leidt, cijfers over de beleggingen in het derde kwartaal van dit jaar. Daaruit bleek dat het team van Burry het aantal aandelen waarin wordt belegd tussen eind juni en eind september heeft uitgebreid, van één aandeel naar zes aandelen met een totale waarde van 41 miljoen dollar.

Maar woensdag leek Burry beleggers te willen waarschuwen dat ze daar niet te veel waarde aan moeten hechten, wat betreft zijn algemene kijk op de aandelenmarkt. "Je wilt niet weten hoe 'short' ik zit", gaf Burry woensdag aan in een tweet die inmiddels is verwijderd. Het aanhouden van een short-positie betekent dat iemand speculeert op een koersdaling.

Afgelopen mei waarschuwde Burry dat bodem voor de brede S&P 500-index in de huidige bear market iets onder de 2.000 punten kan liggen. Dat zou een halvering betekenen vergeleken met het actuele koersniveau van bijna 4.000 punten. Burry waarschuwde beleggers zich niet te laten misleiden door tussentijdse oplevingen van de aandelenmarkt.

Eind oktober waarschuwde Burry nogmaals dat de problemen op de aandelenmarkt niet over zijn. Verder gaf hij op 24 oktober aan te verwachten dat de Amerikaanse centrale bank het begin volgend jaar rustiger aan gaat doen met het verkrappen van het monetaire beleid.

LEES OOK: Dit is niet het moment om te gaan bodemvissen, zegt beursveteraan met 42 jaar ervaring na sterke opleving in paar dagen tijd