• Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft een nieuw platform voor virtual reality geopend.
  • In Horizon Worlds kun je onder meer samen games spelen, dingen bouwen en mediteren.
  • Het platform is een stap richting metaverse, de digitale wereld die Meta wil creëren waarin alles mogelijk is.
  • Lees ook: De metaverse: wat is het en wat kan je ermee?

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, heeft met de opening van een nieuw platform voor virtual reality (vr) een stap gezet richting de zogeheten metaverse. Topman Mark Zuckerberg wil zijn socialmediabedrijf omvormen tot een digitale ontmoetingsplaats waar bijvoorbeeld gesprekken, spelletjes en winkelen dankzij vr-headsets levensecht lijken.

Volwassenen in de Verenigde Staten en Canada kunnen nu al terecht op Meta’s platform Horizon Worlds om games te spelen in virtual reality. Er kunnen twintig mensen tegelijkertijd in een virtuele ruimte en er is een Facebook-account nodig om toegang te krijgen.

Horizon Worlds lijkt nog lang niet op de toekomstvisie van Meta op de ontwikkeling van internet. Maar het is al wel mogelijk om er samen met vrienden spellen te spelen of een virtuele wereld op te bouwen.

Volgens technologieblog The Verge werd Horizon Worlds aangekondigd in september 2019. Sindsdien is het geëvolueerd van een Minecraft-achtige omgeving tot een sociaal platform. Betatesters hielden onder meer filmavonden en meditatiesessies. Ook bouwden ze objecten als een replica van de Ecto-1, het voertuig uit de film Ghostbusters.

Het moederbedrijf van Facebook, Instagram, WhatsApp en Oculus veranderde dit najaar zijn naam in Meta om het eigen geloof in de metaverse te onderstrepen. Het internetconcern maakte eerder al bekend fors meer te moeten investeren om een digitale wereld te creëren die nauwelijks van de echte te onderscheiden is.

Miljarden dollars gaan in metaverse

Dit jaar bedragen die investeringen nog rond de 19 miljard dollar, omgerekend ruim 16 miljard euro. Dat wordt volgend jaar tussen de 29 miljard en 34 miljard dollar, waardoor de operationele winst 10 miljard dollar zal zakken.

De socialmediaplatforms van Meta zijn niet onomstreden. In september stelde een oud-medewerker dat Facebook amper iets doet aan haatberichten buiten de Verenigde Staten, met geweldsuitbarstingen tot gevolg. Ook zou een intern rapport hebben aangetoond dat Instagram tieners vaak opzadelt met een negatief zelfbeeld, maar het bedrijf ondernam hiertegen geen actie.

Over Horizon Worlds zegt Meta dat er meerdere maatregelen zijn genomen om het welzijn van gebruikers te bewaken. Zo moet iedereen aan gedragsregels voldoen en kunnen gebruikers anderen blokkeren, aangeven of op stil zetten. "We willen dat Horizon Worlds een veilige en respectvolle omgeving is", aldus het bedrijf.

Voormalig Google-topman Eric Schmidt zei eerder dat metaverse waarschijnlijk niet het beste is wat de menselijke samenleving kan overkomen. Hij waarschuwt dat mensen over een aantal jaar mogelijk meer tijd doorbrengen met een vr-bril in de metaverse, omdat ze daar wellicht rijker, knapper, mooier, krachtiger en sneller zijn.

Lees meer over metaverse: