• Voormalig topman Eric Schmidt van Google zegt dat de ‘metaverse’ waar Facebook zich op wil storten, waarschijnlijk “niet het beste is voor de menselijke samenleving.”
  • Schmidt sprak met de krant The New York Times over zijn zorgen over de toekomst van kunstmatige intelligentie.
  • De voormalige topman denkt dat ai-technologie zoals de metaverse negatief kan zijn voor het onderhouden van directe relaties tussen mensen.

Voormalig topman Eric Schmidt van Google is niet erg te spreken over de plannen van Facebook om zich te storten op de ‘metaverse’. Dat is een soort virtuele wereld waar mensen via avatars toegang toe hebben.

Lees ook: De metaverse: wat is het en wat kan je ermee?

Schmidt maakt zich ook zorgen over het gebruik van artificiële intelligentie in de toekomst. Tussen 2001 en 2011 was hij CEO van Google en daarna tot medio 2020 president-commissaris bij het overkoepelende bedrijf Alphabet.

Tegenover The New York Times geeft Schmidt aan dat technologie binnenkort “overal zal zijn.” Tegelijk waarschuwt hij dat het “waarschijnlijk niet het beste is voor de menselijke samenleving”.

"Alle mensen die het over de metaverse hebben, spreken over werelden die bevredigender zijn dan de huidige wereld. Je bent rijker, knapper, mooier, krachtiger, sneller," vertelt Schmidt aan de krant. "Dus over een aantal jaar kiezen mensen ervoor om meer tijd met een vr-bril op door te brengen in de metaverse. En wie mag daar de regels bepalen?"

Schmidt zegt dat hij de ai-technologie van Meta (de nieuwe naam van het overkoepelende bedrijf van Facebook) voor de meeste algoritmes van zijn platforms als een "gigantische, valse god" ziet. De ex-baas van Google vreest dat dit ongezonde en parasociale relaties kan scheppen. Dus relaties tussen mensen en robots in plaats van tussen mensen onderling.

"Het zal overal zijn," zegt hij tegen Maureen Dowd, opiniecolumnist bij New York Times. "Hoe ziet een door kunstmatige intelligentie aangestuurde beste vriend eruit, vooral voor een kind? Hoe ziet een door ai gestuurde oorlog eruit? Neemt artificiële intelligentie aspecten van de werkelijkheid over die wij niet waarnemen? Is het mogelijk dat ai dingen ziet die mensen niet kunnen bevatten?"

Zorgen over de metaverse en het gebruik van kunstmatige intelligentie

De voormalige topman van Google is niet de enige die zich zorgen maakt over het gebruik van kunstmatige intelligentie. De technologie is de afgelopen maanden in toenemende mate bekritiseerd door bedrijfsleiders, waaronder CEO Elon Musk van Tesla.

Musk gaf aan dat hij "niet veel vertrouwen" heeft in de transparantie en veiligheid van ai binnen zijn eigen bedrijf. Ondertussen zeggen sommige analisten dat augmented reality een groter risico loopt om misbruikt te worden dan sociale media.

Schmidt geeft zijn mening vlak nadat Facebook afgelopen donderdag aankondigde dat het zijn bedrijfsnaam verandert in Meta. Ook liet het bedrijf weten dat het de metaverse creëert als een virtuele ruimte waar mensen digitaal kunnen communiceren met behulp van avatars.

Meta kreeg de afgelopen weken veel kritiek te verduren nadat uitgelekte documenten de controversiële bedrijfspraktijken en technologie van het bedrijf aan het licht brachten.

Uit de documenten blijkt onder meer dat Facebook moeite heeft om misinformatie tegen te gaan. Ook laten de stukken zien dat er een verband is tussen het gebruik van foto-app Instagram en eetstoornissen bij jonge meisjes en tieners, en geven de documenten inzicht in de behandeling van politici en beroemdheden op de socialmediaplatforms.

Facebook legt steeds meer nadruk op zijn missie om een metaverse te bouwen. Dit in een poging om zich te distantiëren van de controverse. Topman Mark Zuckerberg ontkent overigens dat de metaverse een poging is om de aandacht af te leiden van de huidige problemen van Facebook. Hij vertelde The Verge dat het "belachelijk" is om te denken dat hij de naam van Facebook veranderde in Meta vanwege de controverse rond de gelekte documenten.

"Vanaf nu zijn we metaverse first, niet Facebook first," zei Zuckerberg tijdens het recente Oculus Connect-evenement van het bedrijf. "Na verloop van tijd hoef je Facebook niet meer te gebruiken om onze andere diensten te gebruiken."

LEES OOK: Klokkenluider Frances Haugen die Facebook in verlegenheid bracht, komt financieel rond dankzij cryptomunten die ze ‘op het juiste moment’ kocht