Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft woensdag de eerste werknemers ontslagen in een tweede, grote ontslagronde binnen het techbedrijf. Dat blijkt uit berichten van werknemers op sociale media.

Woensdag doken er tientallen LinkedIn-posts op van werknemers die zeiden dat ze getroffen zijn door de tweede ronde van bezuinigingen. Het gaat onder meer om technische programmamanagers, specialisten op het gebied van machine learning en UX-experts.

De krant The Washington Post sprak met bronnen binnen het bedrijf die zeggen dat er woensdag zo’n 4.000 werknemers ontslagen zouden kunnen worden. Volgens persbureau Bloomberg heeft Meta al z’n personeel opgeroepen om woensdag thuis te werken, zodat ze het nieuws van een mogelijk ontslag rustig konden verwerken.

Meta wilde niet direct commentaar geven op de geruchten en verwees Insider naar de brief van topman Mark Zuckerberg aan het personeel uit maart, waarin de CEO schreef dat er de komende maanden 10.000 werknemers zullen worden ontslagen.

Zuckerberg gaf in de brief aan er een reorganisatie aan zou komen. Ook stond er dat werknemers in technische functies eind april te weten zouden komen of hun baan zou worden geschrapt en dat werknemers aan de business kant tot eind mei moesten wachten. 

Het kan tot eind 2023 duren voordat de reorganisatie is afgerond en dus kan het zijn dat er ontslagen vallen na mei in teams buiten de Verenigde Staten.

Meta schrapte in november 2022 al meer dan 11.000 banen en volgens Zuckerberg zijn "veel dingen sindsdien sneller gegaan".

De reacties van werknemers op de bezuinigingen van november - toen het personeel via e-mail te horen kreeg dat ze hun baan kwijt waren - waren voor Meta aanleiding om de werknemers dit keer eerder in te lichten, aldus Zuckerberg.

LEES OOK: Ontslaggolf bij Big Tech - in Europa genieten werknemers van bedrijven als Meta, Amazon en Twitter meer bescherming bij collectief ontslag