Meta behoort niet langer tot de 10 waardevolste bedrijven ter wereld. Dat komt door een enorme daling op de beurs.

Het aandeel Meta is sinds begin februari ongeveer 40 procent gedaald. Het bedrijf meldde begin deze maand dat het sociale mediaplatform in het vierde kwartaal van vorig jaar ongeveer een miljoen gebruikers verloor. Beleggers reageerden daarop door hun aandelen Meta in de verkoop te doen.

Door de aankondiging kelderde het aandeel Meta op 3 februari gelijk ruim 26 procent. Daardoor verloor het bedrijf in één klap 240 miljard dollar aan marktwaarde. Het was het grootste verlies op één dag in de geschiedenis van Amerikaanse bedrijven.

Zuckerbergs persoonlijke vermogen kreeg ook een klap: hij is momenteel ‘slechts’ 78,8 miljard dollar waard, volgens de Bloomberg Billionaires Index. Dat is 46 miljard dollar minder dan aan het begin van het jaar.

Sindsdien bleef de aandelenkoers van Meta verder dalen. Tot dusver verloor het nog eens 13 procent. Dit heeft het bedrijf naar beneden doen tuimelen op de lijst van 's werelds meest waardevolle bedrijven.

Vandaag de dag staat Meta op plek 11, met een marktwaarde van 565 miljard dollar, zo blijkt uit de rangschikking van Bloomberg. In september vorig jaar, toen de koers van het aandeel Meta piekte, stond het bedrijf nog op de zesde plaats.

De lijst wordt aangevoerd door Apple, met een marktwaarde van 2,8 biljoen dollar. Meta valt net buiten de boot, doordat de Chinese techgigant Tencent ongeveer 24 miljard dollar meer waard is.

Hier is de lijst van 's werelds meest waardevolle bedrijven, volgens Bloomberg.

PositieBedrijfMarktwaarde
1Apple $2,8 biljoen
2Microsoft$2,2 biljoen
3Aramco$2,0 biljoen
4Alphabet$1,8 biljoen
5Amazon$1,6 biljoen
6Tesla$905 miljard
7Berkshire Hathaway$700 miljard
8Nvidia$613 miljard
9TSMC$600 miljard
10Tencent$589 miljard
11Meta$565 miljard
 

LEES OOK: Mark Zuckerberg wil dat zijn werknemers ‘metamates’ worden, die hun ‘schip’ en de bemanning belangrijker vinden dan zichzelf