• De raketinslag in Polen is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een “ongeluk” met een Oekraïense luchtafweerraket.
  • De NAVO heeft geen enkele aanwijzing dat er sprake was van een doelbewuste aanval, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO woensdag.
  • De NAVO-landen werden woensdagochtend bijgepraat over de raketinslag en het onderzoek daarnaar door Polen.

De inslag in Polen is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een “ongeluk” met een Oekraïense luchtafweerraket, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO woensdagmiddag. De eerste bevindingen duiden daar volgens hem op.

Toch is de explosie en de dood van twee Polen niet Oekraïne aan te rekenen, benadrukte Stoltenberg na overleg met de ambassadeurs van de NAVO-landen. Hij wees erop dat Rusland dinsdag weer een regen van raketten op Oekraïne afschoot. “Rusland draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid”, daar zijn alle lidstaten het volgens de secretaris-generaal over eens.

De NAVO heeft geen enkele aanwijzing dat de inslag in een dorpje vlak bij de Oekraïense grens een doelbewuste aanval was, zei Stoltenberg in navolging van de Poolse regering. “Dit incident heeft niet de kenmerken van een aanval.” De westerse militaire alliantie ziet ook niets dat erop duidt dat Rusland aanstalten maakt voor gewapende actie tegen de NAVO.

Stoltenberg wilde niet zeggen of er ook andere brokstukken zijn gevonden of dat er een Russisch projectiel in de buurt was toen de Oekraïense raket insloeg. “Het onderzoek is nog gaande en we moeten de uitkomst afwachten.”

De NAVO-landen werden woensdagochtend bijgepraat over de raketinslag en het onderzoek daarnaar door Polen. Het NAVO-land heeft afgezien van het activeren van een spoedoverlegprocedure voor lidstaten die zich bedreigd voelen.

Polen en zijn NAVO-bondgenoten hebben het incident "kalm en met verantwoordelijkheidsgevoel" opgenomen, vindt Stoltenberg. Het is in zulke gevallen zaak onnodige escalatie te voorkomen, onderstreepte hij.

Polen: raket waarschijnlijk uit Oekraïne, maar geen aanval

De raket die dinsdag neerkwam in een Poolse plaats bij de grens met Oekraïne, was waarschijnlijk onderdeel van de Oekraïense luchtverdediging en dus ingezet door het Oekraïense leger, gaf de Poolse president Andrzej Duda woensdagochtend al aan.

Duda heeft tijdens een persconferentie ook gezegd dat er geen bewijs is dat de raket is gelanceerd door Rusland. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder dat de raket van Russische makelij was, maar die bewering werd later door de president afgezwakt. Duda sprak eerder ook al van een incident.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft later op woensdag in het parlement gezegd niet uit te sluiten dat de raketinslag door een Russische provocatie kwam. Hij wees erop dat de Russen Oekraïense infrastructuur bewust nabij de grens beschoten.

Dat was mogelijk "een opzettelijke provocatie in de hoop dat een dergelijke situatie zou kunnen ontstaan", aldus de premier. Hij doelde daarbij op de Oekraïense raketafweer en dat de ingeslagen raket dus was ingezet door het Oekraïense leger om een Russische raket neer te halen.

Oekraïne: Rusland verantwoordelijk voor incidenten met raket

Rusland is vanwege de invasie in Oekraïne verantwoordelijk voor "eventuele incidenten met raketten", stelde een adviseur van de Oekraïense presidnet Volodimir Zelenski woensdag.

Topadviseur Andrej Podoljak gaf aan dat het voor de hand ligt om "één logica" aan te houden. "De oorlog is begonnen en wordt gevoerd door Rusland. Rusland valt Oekraïne massaal aan met kruisraketten. Rusland heeft het oostelijke deel van het Europese continent veranderd in een onvoorspelbaar slagveld." Volgens Podoljak is "alleen Rusland verantwoordelijk voor de snel groeiende risico's voor buurlanden".

Moskou ontkende dinsdag raketten te hebben afgevuurd op doelwitten nabij de Pools-Oekraïense grens en sprak over een opzettelijke provocatie.

LEES OOK: Hoe moet Rusland eruit zien na Poetin? Dit is de visie van oligarch en criticus Michail Chodorkovski