Michail Chodorkovski denkt dat de Russische president Vladimir Poetin rond 2024 het veld moet ruimen als gevolg van de mislukte invasie van Oekraïne. Maar het regime van hardliners zou het dan nog zo’n twee jaar kunnen volhouden, voordat er echt politieke verandering mogelijk is in Rusland.

De verbannen oligarch en Poetin-criticus Chodorkovski schetst dit scenario in een uitgebreid interview met het onafhankelijke Russische medium Meduza, naar aanleiding van een boek dat hij in het Russisch heeft uitgebracht over de toekomst van het land na Poetin.

Chodorkovski werd door de Russische staat aangeklaagd wegens fraude en belastingontwijking en werd in 2005 veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. In 2013 werd hij vervroegd vrijgelaten en vertrok naar het buitenland.

Rusland na Poetin

In het interview met Meduza geeft Chodorkovski aan dat het belangrijk is om nu al ideeën te ontwikkelen over hoe Rusland eruit zou moeten zien, als Poetin en zijn medestanders de macht kwijt raken.

Hij richt zich met zijn boek naar eigen zeggen vooral op het middenkader van bureaucraten en mensen in het bedrijfsleven in Rusland die momenteel blijven meedraaien in het regime van Poetin, maar die twijfels hebben of kunnen krijgen over de houdbaarheid van het huidige politieke systeem in Rusland.

Volgens Chodorkovski zou het uiteenvallen van het huidige Rusland in meerdere deelrepublieken een gevaarlijke ontwikkeling zijn. Er zouden dan makkelijk grensconflicten kunnen ontstaan tussen verschillende regio's met een versnipperd kernwapenarsenaal. Hij ziet het meeste in een model van een federale republiek met substantiële autonomie voor Russische regio's als alternatief voor het autoritaire, sterk gecentraliseerde model dat Poetin heeft gecreëerd.

Op de vraag van de interviewer van Meduza of Chodorkovski zelf het voortouw wil nemen bij het bewerkstelligen van politieke veranderingen, reageert hij niet eenduidig. Hij denkt in ieder geval dat hij over drie tot vijf jaar te oud is om een significante rol te spelen bij een politieke omwenteling in Rusland. "Als het vandaag zou gebeuren, zou ik hoogst waarschijnlijk komen. Als het over vijf jaar gebeurt, is dat vrij onwaarschijnlijk."

LEES OOK: 6 dingen die je moet weten over Yevgeny Prigozhin, de oprichter van het Russische huurlingenleger Wagner Group – hij heeft flinke kritiek op de aanpak van de oorlog in Oekraïne