Groot, groter, maar niet het grootst. Automakers PSA en Fiat Chrysler hebben officieel bekendgemaakt te willen fuseren. Daarmee zouden ze de vierde autoproducent ter wereld worden.

Volgens de twee autobedrijven gaan ze samen een “wereldleider” vormen een tijdperk van “duurzame mobiliteit”. Er gingen al enige tijd geruchten dat de twee een overeenkomst hadden bereikt.

Het Franse PSA en het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler krijgen ieder de helft van de aandelen in het fusiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Nederland krijgt. Fiat Chrysler heeft overigens nu ook al een Nederlands hoofdkantoor. Als de fusie doorgaat, komen automerken Peugeot, Citroën, DS en Opel van PSA en Fiat, Chrysler en Jeep onder een dak.

Het fusiebedrijf zou zo’n 49 miljard dollar waard zijn en de vierde automaker ter wereld worden. Alleen Volkswagen, Toyota en de combinatie Renault-Nissan zijn dan nog groter.

De huidige top 10 van grootste autobedrijven ter wereld, op basis van het aantal geproduceerde voertuigen in 2018, ziet er als volgt uit.

Te zien is dat Fiat Chrysler en Peugeot op plaats 8 en 9 staan. Samen schieten ze dus omhoog naar de vierde plek.

De besturen van de twee automakers zijn akkoord met het samengaan. De komende weken wordt verder onderhandeld over een intentieverklaring. PSA-topman Carlos Tavares gaat de nieuwe autogigant leiden. Zijn Fiat Chrysler-evenknie John Elkann wordt bestuursvoorzitter.

Voordat de fusie afgerond kan worden, moeten toezichthouders en de aandeelhouders van beide partijen nog akkoord gaan. In het geval van een fusie krijgen de aandeelhouders van Fiat Chrysler een speciaal dividend van 5,5 miljard. De aandeelhouders van PSA krijgen het belang van 46 procent dat de Franse automaker heeft in auto-onderdelenproducent Faurecia.

LEES OOK: Private lease: elektrische auto of benzine? Dit kosten auto’s in verschillende segmenten, inclusief tanken of opladen