• Nederland is aan het isoleren geslagen, blijkt uit een toename van vraag naar isolatiemateriaal bij bouwmarkten.
  • Isoleren is meer van belang door de hard gestegen energieprijzen.
  • Onder meer radiatorisolatie verkoopt dezer dagen goed, maar ook tochtbanden en tochtstrips zijn in trek.
  • LEES OOK: Hoge prijzen van stroom en gas houden mogelijk tot voorjaar 2022 aan

Nu de energieprijzen hard stijgen en het kouder begint te worden, is Nederland aan het isoleren geslagen. Maar welke energiemaatregelen nemen zij?

Afgelopen zomer bleek al dat bijna de helft van de Nederlanders isolatieplannen had. Het merendeel (driekwart) omdat het geld bespaart, bleek uit onderzoek van bouwketen Hornbach onder duizend Nederlanders. Een kwart isoleert om het milieu te sparen.

Tijdens de coronacrisis verkeerden de energietarieven nog in een dal, maar sinds 2021 lopen ze op. En niet zo’n beetje ook. Wat betreft de kale tarieven voor stroom en gas was in oktober sprake van prijsstijgingen van 67 procent tot 86 procent op maandbasis voor de 1-jaarscontracten. En woensdag maakte de grote energieleverancier Vattelfall bekend dat per 1 januari 2022 de variabele tarieven met 50 procent omhoog gaan.

Lees ook: recordstijgingen voor prijzen van stroom en gas.

Zeker mensen die in een tochtig huis wonen met energielabel G kunnen nog veel doen om de warmte binnen te houden. Om uit de rode regionen van het energielabel te komen, is waarschijnlijk wel het grotere werk nodig. Milieu Centraal geeft voorbeelden als het installeren van een HR combiketel, vloerisolatie, dakisolatie en spouwmuurisolatie.

Kijk bij dat laatste alsjeblieft wel uit dat vleermuizen die in de spouw huizen niet onder worden gespoten met isolatiemateriaal, dat overleven ze niet. Wil je groener dan groen worden, dan helpt HR-glas in de woon- en slaapkamer en een hybride warmtepomp. Daarnaast kun je zonnepanelen installeren.

Niet iedereen kan of wil zijn huis op deze manier aanpassen. Er zijn ook simpelere maatregelen die je kunt nemen. Zorg dat de radiator warmte afgeeft aan je huis in plaats van aan de muur met reflecterend radiatorfolie.

Warmte kan weglekken door kieren en gaten. Hotspots zitten volgens Milieu Centraal bij ramen en deuren, tussen de kozijnen in de muur, bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen en tussen gipsplaten.

De brievenbus en onder de buitendeur zijn ook boosdoeners, net als de meterkast, plekken bij leidingen achter en onder keukenkastjes en onder het kruipluik. Dit kun je oplossen met tochtstrips en -borstels.

Tochtstrips zijn er in vele soorten en maten, je kan er een hele studie van maken. Of ga voor een tochtrol/stopper, al dan niet in de vorm van een schaap of hond.

'Verkopen isolatiemateriaal verdubbeld'

Verschillende bouwmarkten merken dat de isoleerdrift heeft toegeslagen in Nederlandse huishoudens. Praxis laat aan Business Insider weten dat de verkoop van glas- en steenwol de afgelopen twee maanden is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

De meest verkochte producten vallen volgens de bouwmarkt onder de categorieën glas- en steenwol, tochtbanden en-latten en divers groot isolatiemateriaal. Vooral radiatorisolatie is erg populair.

Ook Intergamma, het moederbedrijf van bouwmarkten Gamma en Karwei, ziet de vraag toenemen met 'dubbele plussen'. Woordvoerder Laurens Miedema heeft voor Business Insider een top 5 samengesteld van het meest verkochte isolatiemateriaal. Radiatorisolatie scoort wederom hoog.

Top 5 Isolatiemateriaal Gamma en Karwei

  1. Radiatorfolie
  2. Radiatorventilator
  3. Tochtband
  4. Tochtstrip
  5. Groot isolatie zoals glas- en steenwol

Tips waarvoor je niet per se naar de winkel hoeft, zijn bijvoorbeeld het op tijd uitzetten van de verwarming (een uur voordat je gaat slapen), het vrijhouden van de radiator en het dragen van warme kleding. Vooral sokken, aangezien warmte stijgt en de vloer koud is (als je geen vloerverwarming hebt).

Houd deuren en ramen niet onnodig open, maar ventileer wel met de daarvoor bedoelde openingen. Schone, koude buitenlucht warmt sneller op.

Lees meer over energiebesparing: