Het aantal flexibele arbeidscontracten is in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst in tien jaar fractioneel gedaald, terwijl er fors meer vaste contracten zijn bijgekomen.

Dit blijkt uit afgelopen week gepubliceerde cijfers in de database van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal werknemers met vaste contracten is toegenomen, maar datzelfde geldt ook voor het aantal zzp’ers.

Het CBS telt voor het eerste kwartaal van dit jaar 5,47 miljoen werknemers met een vast contract. Dat zijn er 189.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijk is het aantal flexcontracten in dezelfde periode met 7.000 gedaald. Het aantal zzp’ ers is met 30.000 toegenomen.

Maandag vergadert de Eerste Kamer over de arbeidsmarktwet van Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Die wet beoogt flexwerk zwaarder te belasten om werkgevers te stimuleren sneller een vast contract aan te bieden.

Tegenover het FD, dat de nieuwe arbeidsmarktcijfers als eerste opmerkte,  zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland dat de nieuwe wet het risico meebrengt dat seizoenswerk duurder wordt. "Als je dan ziet dat de arbeidsmarkt al de goede beweging maakt, kun je je afvragen of het nodig is en of we niet heel even kunnen wachten, voordat we onheil over onszelf afroepen."

Lees meer over zzp'ers en de arbeidsmarkt: