Mediterraans eten houdt in dat je fast food, rood vlees en toegevoegde suikers vervangt door een overwegend plantaardig dieet met natuurlijke ingrediënten en seizoensproducten.  Zo boots je de traditionele manier van eten na uit de regio waar het dieet zijn naam aan ontleent.

Het mediterrane dieet is enorm populair. Beroemdheden als John Goodman en Penelope Cruz eten al jaren zo en World Report heeft het dieet al zes jaar op rij uitgeroepen tot de gezondste manier van eten. 

Elena Paravantes is een diëtiste die in Griekenland is opgegroeid. Ze zegt dat het traditionele mediterrane dieet gebaseerd is op voedingsmiddelen die lokaal te verkrijgen zijn en het daarom ook een duurzame manier is om te eten. 

Ze benadrukt daarom dat je moet proberen geen voedsel te eten dat een negatieve invloed heeft op het milieu, “alleen omdat mensen ze van oudsher aten in het Middellandse Zeegebied”.

"Eet bijvoorbeeld geen geïmporteerde artisjokken", zegt Paravantes. "Maar als zalm bij jou in de buurt toegankelijk en duurzaam is, ga er dan voor - ook al is het traditioneel niet onderdeel van het mediterrane dieet."

Paravantes deelt haar advies voor mensen die het mediterrane dieet willen volgen met Insider.

1) Eet (soms) een toetje

Paravantes zegt dat toetjes absoluut deel uitmaken van het mediterrane dieet. "Dit is een dieet dat voortkomt uit traditie. Mensen in Griekenland eten gewoon zoetigheden als ze daar zin in hebben. Dus toetjes met suiker zijn prima... af en toe."

2) Eet brood en kaas bij groentegerechten

Paravantes zegt dat het traditionele mediterrane dieet groenten centraal stelt bij maaltijden. Dus "als je een groentegerecht gaat eten, doe er dan wat brood en kaas bij zodat het een complete en vullende maaltijd is". Je moet niet het gevoel hebben dat je jezelf beperkt met het mediterrane dieet, de bedoeling is dat verse producten leidend zijn.

3) Als je alcohol drinkt, doe dat dan bij een maaltijd

Als je geen alcohol drinkt, kun je dat beste zo houden. Maar als je wel alcohol nuttigt, kun je beter een glas bij een maaltijd nuttigen. Rode wijn bevat antioxidanten, die een gunstige uitwerking kunnen hebben op de bloedvaten van het hart.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat het in principe beter is om geen alcohol te drinken. Maar als je dat toch doet, wees er dan zeer matig mee.

4) Eet een hartig ontbijt

"Ik probeer hartig te ontbijten, omdat het meer vult en je bloedsuikerspiegel niet te veel laat schommelen", zegt Paravantes. Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is belangrijk om energiecrashes te voorkomen. Paravantes raadt een snee volkorenbrood met kaas aan, een stuk spinazietaart, of brood met tomaten en olijfolie.

5) Vermijd bewerkte voedingsmiddelen

Een van de grootste veranderingen die mensen doorvoeren als ze voor het eerst het mediterrane dieet volgen, is het uitbannen van bewerkte voedingsmiddelen. Paravantes erkent dat dit moeilijk kan zijn, vooral omdat je soms niet kunt zien of iets bewerkt is of niet.

Haar advies hiervoor? "Als het er niet uitziet als één hoofdingrediënt, dan is het bewerkt."

6) Voer veranderingen in je dieet geleidelijk door

Als je je hele dieet in één keer probeert te veranderen, zal dat niet werken, zegt Paravantes.

"Als je elke dag vlees eet, probeer dan één dag per week geen vlees te eten en begin dan met het eten van meer maaltijden die voornamelijk uit groenten bestaan", zegt ze.

LEES OOK: Gezond dieet: bonen, noten en granen kunnen 10 jaar extra aan je leven plakken