Een ex-medewerker van een Rozendaals filiaal van het Amsterdamse kledingmerk My Brand is onterecht ontslagen wegens diefstal. My Brand moet de vrouw een schadevergoeding betalen van ruim 9.000 euro plus rente.

Daartoe besloot een kantonrechter in Bergen op Zoom begin deze maand, blijkt uit een afgelopen week gepubliceerd rechtbankverslag op Rechtspraak.nl. Ook moet My Brand in de proceskosten van 764 euro voorzien.

De vrouw werd in september afgelopen jaar op staande voet ontslagen bij My Brand, vanwege “medeplichtigheid aan diefstal”. De medewerker, die sinds 2002 bij het kledingmerk werkte, was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter.

Volgens de vrouw had een oud-collega spullen uit de winkel meegenomen “die zij op een later tijdstip zou verantwoorden”. Volgens de vrouw gebeurde dit “wel vaker” bij haar werkgever.

De medewerker ontkende dan ook dat sprake was van diefstal of medeplichtigheid daaraan. Er zou volgens haar daarom geen juridisch dringende reden zijn voor haar werkgever om haar te ontslaan.

Arbeidsovereenkomst 'ten onrechte' opgezegd: schadevergoeding van €9.000

De rechter gaat daarin mee en stelt dat My Brand de arbeidsovereenkomst "ten onrechte" heeft opgezegd. My Brand was niet aanwezig tijdens de mondelinge behandeling van de zaak, zo blijkt uit het verslag. Het bedrijf heeft dan ook "geen verweer gevoerd, zodat dit verzoek toewijsbaar is".

De rekening voor My Brand is niet mals. Het kledingmerk moet van de rechter binnen twee weken 6.925,99 euro aan gefixeerde schadevergoeding - misgelopen loon sinds het ontslag - betalen, plus een rente vanaf de dag van ontslag tot aan de uitbetaaldag. Ook moet het bedrijf de ontslagen medewerker een transitievergoeding van bruto 856,87 euro betalen, plus rente.

My Brand moet de ex-medewerker verder bruto 758,52 euro betalen aan achterstallig loon over de maand september plus rente. Tot slot heeft de ontslagen medewerker recht op opgebouwde vakantietoeslag, ter waarde van 523,52 euro plus rente.

Exclusief rente komt dit voor My Brand neer op een kostenpost van 9064,90 euro, ruim vijf keer zoveel als het jaarsalaris van de ontslagen medewerker bedroeg. En dat is nog zonder proceskosten van 764 euro.

Eigenaar My Brand verdacht van drugshandel

My Brand-eigenaar Domenico G. werd twee jaar geleden zelf aangehouden op verdenking van witwassen en de handel in verdovende middelen. De indertijd 44-jarige ondernemer wordt verdacht van grootschalige cocaïnehandel. Hij zou meer dan duizend kilo cocaïne vanaf Zuid-Amerika naar andere landen hebben geprobeerd te verschepen door dit te verpakken in onder meer bierblikjes, schreef het Algemeen Dagblad.

My Brand was als bedrijf overigens niet bij deze vermeende handel betrokken, meldde het ministerie van Justitie afgelopen jaar tegen Panorama.

De behandeling van de zaak tegen G. is door de rechtbank "voor onbepaalde tijd aangehouden", meldt de Amsterdamse afdeling van het Openbaar Ministerie tegen Business Insider Nederland. Dit houdt in dat de behandeling van deze zaak voorlopig is uitgesteld.

LEES OOK: Werknemer slecht op de hoogte van rechten bij ontslag – dit zijn dingen waar je op moet letten